Castel Nuovo Napels

Het Castel Nuovo (“Nieuwe Kasteel”) is een 13e eeuws kasteel in Napels dat ook dienst doet als zetel van het Museo Civico, dat een collectie kunstwerken uit de 14e tot de 20e eeuw herbergt. Het kasteel staat ook bekend onder de naam Maschio Angioino.

Lees verder “Castel Nuovo Napels”

Palazzo Barbaja Napels

Het 16e eeuwse Palazzo Barbaja in de Via Toledo in Napels onderging halverwege de 19e eeuw een neo-classicistische facelift. Het is genoemd naar Domencio Barbaja, een theater impresario, die er in de 19e eeuw woonde. Ook de beroemde componist Rossini woonde enige tijd in het gebouw, dat nu privé-eigendom is en veel van zijn pracht verloren heeft zien gaan.

Palazzo Barbaja Napels

Nuttige informatie

Adres: Via Toledo, 205 – Napoli. Openingstijden en toegangsprijs: Het paleis is privé-eigendom en niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Barbaja Napels
Palazzo Barbaja

Hoewel het Palazzo Barbaja al in de 16e eeuw gebouwd is, is het genoemd naar Domenico Barbaja, die het in de 16e eeuw in zijn bezit had en er woonde tot hij in 1841 stierf. Barbaja was in Milaan geboren en zeggen dat hij een interessant leven had is een understatement. Hij was impresario van het beroemde Teatro San Carlo in Napels, in Milaan bezat hij een aantal koffiehuizen en runde het casino van het Teatro della Scala, hij verkocht ammunitie aan Napoleon en in zijn vrije tijd zou hij de cappuccino uitgevonden hebben.

Terwijl hij de leiding had over het Teatro San Carlo had, besloot hij Rossini in het Palazzo Barbaja op te sluiten toen deze een hem verleende opdracht niet snel genoeg uitvoerde.

Het gebouw beschikte toen over enige concertruimtes en aan de achterkant over enkele in de tufstenen wand uitgehakte grotten. Eén van deze grotten is zichtbaar in het schilderij “Eetkamer van de Barbaja’s” dat in het Metropolitan Museum of Art in New York hangt.

Tegenwoordig is het paleis een gewoon condominium en is er weinig van de oorspronkelijke pracht overgebleven. Vanaf de belendende Santa Maria del Parto Kerk kan men de loggia’s van de binnenplaats zien.

Palazzo Barbaja, Naples

Via Mezzocannone Napels

De Via Mezzocannone is een straat in het historische centrum van Napels. Deze straat vormt de verbinding tussen het Piazza San Domenico Maggiore en het Piazzetto Nilo en de Corso Umberto I. De straat heeft een lengte van iets minder dan een halve kilometer. Een groot deel van de straat wordt in beslag genomen door universiteitsgebouwen, waarvan sommige ook kleine wetenschappelijke museumpjes hebben.

Via Mezzocannone Napels

Via Mezzocannone Napels
Via Mezzocannone

De Via Mezzocannone heeft zijn naam te danken aan een fontein die ooit halverwege de straat stond. Deze fontein was gemaakt van de vulkanische steensoort piperno, die gekenmerkt wordt door een lichtgrijze kleur met donderdere aderen. De fontein was in de 15e eeuw in opdracht van de Koning van Napels Alfonso II gebouwd om er zijn paarden te drenken. De fontein beschikte over een buis (cannone) die korter dan gebruikelijk was en dus mezzo (half) genoemd werd. De zelf fontein is later in stukken gehakt.

Er bestaat ook een andere verklaring voor de naam. De lokale meeteenheid voor watercapaciteit was de canna, en de fontein zou precies een halve canna hebben kunnen bevatten.

Tot de zogeheten Risanamento (eind 19e eeuw) stond de Via Mezzocannone slecht bekend. Het was de straat van de stoffenververijen en het afvalwater werd naar de straat zelf afgevoerd, zodat deze vrijwel onbegaanbaar was. De Risanamento, waarbij hele wijken platgegooid en opnieuw opgebouwd werden, was de reactie op een cholera-epidemie.

Bij de Risanamento werden de gebouwen aan de rechterkant door universiteitsgebouwen vervangen. Aan de andere kant werd de straat breder gemaakt en werden woningen geconstrueerd. Een van de bekendste gebouwen is het Palazzo Salluzzo di Corigliano.

De straat loopt door de wijken Porto en San Giuseppe.

Openbaar vervoer

De Via Mezzocannone begint op 10 minturen lopen van het centrale station en het Piazza Garibaldi.

Via Mezzocannone – Napels

Via dei Tribunali Napels

De Via dei Tribunali is een belangrijke voetgangersstraat in het centrum van Napels. De straat loopt waar zich al in de Griekse tijd de hoofdstraat van de stad, de Decumano Maggiore bevond. De Via dei Tribunali begint bij de Port’Alba en eindigt bij het Castel Capuano.

Via dei Tribunali Napels

Het is pas sinds de 16e eeuw dat de straat onder de huidige naam bekend staat. Dit komt omdat het Castel Capuano toen tot gerechtshof van Napels omgebouwd werd.

De Via dei Tribunali kruist een aantal van de belangrijkste straten en pleinen van de stad, waaronder de Via Duomo, de Via San Pietro a Majella, het Piazza Miraglia, de Via San Gregorio Armeno en het Piazza San Gaetano.

Er staan verschillende belangrijke kerken en historische gebouwen langs de straat. De belangrijkste zijn de San Lorenzo Maggiore Basiliek en de Pio Monte della Misericordia. De Kathedraal staat op de hoek met de Via del Duomo.

Het is bij dit laatste plein dat zich de Griekse agora bevond. Deze werd in de Romeinse tijd tot Forum omgebouwd.

Openbaar vervoer

Metro: Cavour (L2); bus: R2.

Via dei Tribunali – Napels

Via Duomo Napels

De Via Duomo is een van de belangrijkste straten in het centrum van Napels. Aan de noordzijde komt de straat uit op de Via Foria en aan de zuidzijde op de Via Nuova Marina. De straat kruist de voormalige Romeinse decumano maggiore, superiore en inferiore.

Via Duomo Napels

De Via Duomo dankt zijn naam aan de kathedraal (Duomo) van Napels, die zich ongeveer halverwege deze onverwacht smalle straat bevindt.

De kathedraal is echter niet het enige belangrijke gebouw aan de straat. Andere hoogtepunten zijn de San Giorgio Maggiore Basiliek, de San Severo al Pendino Kerk, het Palazzo Miradois en het Palazzo Como.

Dit laatste gebouw is de zetel van Museo Civico Filangieri.

Via Duomo – Napels

Via Toledo Napels

De Via Toledo is zowel vanuit historisch als vanuit cultureel en commercieel oogpunt al vanaf de 16e eeuw een van de mooiste en belangrijkste verkeersaders van Napels. De straat verbindt twee van de belangrijkste pleinen van de stad, het Piazza Dante en het Piazza Trieste e Trento. Het is een van de belangrijkste winkelstraten van de stad. Lees verder “Via Toledo Napels”

Santa Maria La Nova Kerk Napels

De Santa Maria la Nova Kerk in Napels is de zetel van het A.R.C.A. Museum. Dit Museum voor Hedendaagse Religieuze Kunst is sinds december 2006 geopend en legt zich toe op nà 1949 gemaakte kunst. Behalve de kerk bestaat het complex uit een sacristie, een pastorie en twee kloosters.

Santa Maria La Nova Kerk Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Santa Maria la Nova, 44 – Napels. Telefoon: +39 081 552 1597. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 15.00 uur; zaterdag en zondag van 09.30 tot 14.00 uur. (Deze tijden gelden zowel voor d ekerk als voor het museum). Toegangsprijs: De kerk is gratis, maat het museum kost 5 Euro (3 Euro met korting). Openbaar vervoer: Metro L1 of bus R2.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria La Nova Kerk Napels
Interieur

De Franciscaner Santa Maria La Nova Kerk is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd. De gevel, die in laat-Renaissance stijlopgetrokken is, stamt uit 1606.

Het interieur wordt gekenmerkt door de pronaos van het koor maar ook door de aanwezigheid van verschillende interessante kunstwerken en andere decoraties.

Er zijn schilderijen van onder andere Curia, Corenzio en Imparato te zien. Het hoogtepunt is echter het door Fanzago ontworpen altaar, terwijl ook de grafsteen van Giovanna d’Aragon (echtgenote van Ferdinand I) tot de trekpleisters gerekend wordt.

In het kleinste van de twee kloosters die bij de kerk horen zijn fresco’s te zien die het leven van de Heilige Jacobus van de Marken (San Giacomo della Marca) verbeelden. Ook zijn hier verschillende grafmonumenten te zien, waarvan er één van Vlad III (beter bekend als Graaf Dracula) zou zijn.

Santa Maria La Nova Kerk – Piazza Santa Maria la Nova 44, Napels

Lungomare Napels

Vrijwel elke Italiaanse kuststad heeft een Lungomare (wat “langs de zee”) betekent en dat geldt ook voor Napels. De Lungomare is 2,5 km lang en is een wandelpad dat langs het strand loopt. Het belangrijkste deel van deze brede promenade heet Via Francesco Caracciolo.

Weetjes Lungomare Napels

Lungomare Napels
De Lungomare vanaf het Castel dell’Ovo.

Dit wandelpad loopt langs de Via Partenope en de Francesco Carocciolo. Een wandeling langs de Lungomare van Napels is interessanter dan in de meeste kuststeden, aangezien men langs de Baai van Napels loopt en o.a. de Vesuvius en het eiland Capri op de achtergrond heeft. Ook heeft men een mooi uitzicht over de wijken Vomero en Posillipo.

Aan de andere kant van de Lungomare loopt men bovendien langs het Villa Comunale Park, dat door Luigi Vanvitelli voor de Bourbon heersers ontworpen is, maar nu voor het publie toegankelijk is. Er staan een aantal fonteinen in het park en in het Stazione Zoologica kan men zien welke planten, dieren en vissen in de Baai van Napels leven.

Een groot deel van de Lungomare heet eigenlijk Via Francesco Caracciolo. De admiraal naar wie de straat genoemd is werd in 1799 door Nelson opgehangen en in de Golf van Napels gegooid. Zijn lichaam zou voor de kust van Santa Lucia aanspoelen.

De Mergellina haven ligt aan dit deel van de Lungomare. Het is vanaf hier dat de veerboten naar de verschillende eilanden voor de kust van Napels vertrekken.

Het Dohrn Aquarium is het oudste van Europa en ligt eveneens langs de Via Caracciolo.

In de loop van het jaar vinden hier tal van evenementen plaats.

Openbaar vervoer

Bus: 154.

Via Francesco Caracciolo – Napels

Mooiste Straten Napels

In de Grieks-Romeinse tijd was het stratenplan van Napels (Neapolis) op Griekse leest geschoeid, met straten die loodrecht op elkaar stonden.

De straten die van oost naar west liepen werden decumani genoemd. De zuidelijke van de drie was de Decumanus Inferiore, die liep waar de huidige Spaccanapoli is. De middelste Decumanus Maggiore is nu de Via dei Tribunali en de noordelijke Decumanus Superiore is vergelijkbaar met de huidige Via Anticaglia en Via della Sapienza.

De straten die van noord naar zuid liepen en de decumani met elkaar verbondden heetten cardini.

Het grootste deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bevindt zich aan de Spaccanapoli en de Via dei Tribunali.

Top Straten Napels

Spaccanapoli

Spaccanapoli - Straten Napels

Spaccanapoli is verreweg de belangrijkste straat van de stad. Eigenlijk is dit niet een enkele straat, maar een samenvoeging van vier in een rechte lijn op elkaar aansluitende straten in het centrum van de stad. De naam betekent zoiets als “Splijt Napels” en op foto’s ziet het er ook uit alsof de straat een wig door de binnenstad vormt.

Via dei Tribunali

De Via dei Tribunali is een belangrijke voetgangersstraat in het centrum van de stad. De straat loopt waar zich al in de Griekse tijd de hoofdstraat van de stad, de Decumano Maggiore bevond. De Via dei Tribunali begint bij de Port’Alba en eindigt bij het Castel Capuano.

Via San Gregorio Armeno

De Via San Gregorio Armeno is, behalve vanwege de kerk van dezelfde naam, beroemd vanwege de winkels die er kerststallen maken en verkopen. Dit gebeurt het hele jaar door, maar is natuurlijk voor de feestdagen op zijn mooist. Het is zaak een beetje op te letten, want steeds meer “originele producten” schijnen tegenwoordig uit China te komen.

Lungomare

Lungomare Napels

Net als de meeste kuststeden heeft Napels een Lungomare, een 2,5 km lange wandelweg langs het strand. Hier wordt je tussen al het strandschoon echter ook nog een getrakteerd op vergezichten op o.a. Capri, de Vesuvius en de villa’s in de wijk Vomero. Het belangrijkste deel van deze brede promenade heet Via Francesco Caracciolo.

Corso Umberto I (Rettifilo)

Corso Umberto I Napels

De Corso Umberto I is een van de belangrijkste straten van Napels. De straat, die ook bekend staat onder de naam Rettifilo, verbindt het Piazza Garibaldi met het Piazza Giovanni Bovio. Hij is tegen het einde van de 19e eeuw aangelegd en is ongeveer 1,3 kilometer lang.

Via Chiaia

De Via Chiaia is één van de bekendste winkelstraten van de stad en dankzij de vele caféetjes ook één van de drukste straten gedurende de avonduren.

Via Toledo

Via Toledo - Mooiste straten Napels

Een andere belangrijke winkelstraat is de Via Toledo. Het is aan deze straat dat de meeste luxe winkels van de stad zich bevinden. Het centrale plein Piazza Dante bevindt zich ongeveer halverwege de straat.

Via Pignasecca

De Via Pignasecca ligt net aan de grens van het stadsdeel waar de meeste toeristen hun verblijf doorbrengen. Het is een uiterst smalle straat die omlijst wordt door tientallen kleine winkeltjes waar van alles verkocht wordt. Iedereen loopt en schreeuwt er door elkaar heen en het maakt allemaal een prachtige chaotische indruk.

Via Duomo

De Via Duomo is een van de belangrijkste straten in het centrum van de stad. Aan de noordzijde komt de straat uit op de Via Foria en aan de zuidzijde op de Via Nuova Marina. De straat kruist de voormalige Romeinse decumano maggiore, superiore en inferiore. DE grootste trekpleisters zijn de Kathedraal en de San Giorgio Maggiore Basiliek.

Via Santa Maria di Costantinopoli

De Via Santa Maria di Costantinopoli ligt buiten het oudste deel van het centrum, maar is wel één van de meest monumentale straten van de stad. Deze straat is aangelegd in de tijd dat Pedro de Toledo onderkoning was en voor een nieuwe stadsindeling zorgde. Verschillende kloosters en herenhuizen hebben hun voorgevels langs deze straat. Een voorbeeld is het Palazzo Firrao (n.83), met een 17e eeuwse façade.

Via Mezzocannone

Via Mezzocannone Napels

De Via Mezzocannone is een straat in het historische centrum van Napels. Deze straat vormt de verbinding tussen het Piazza San Domenico Maggiore en het Piazzetto Nilo en de Corso Umberto I. De straat heeft een lengte van iets minder dan een halve kilometer.

Corso Vittorio Emanuele

De Corso Vittorio Emanuele heette oorspronkelijk Corso Maria Teresa en is in de 19e eeuw in opdracht van Ferdinand II aangelegd. Het is de verbindingsweg tussen de benedenstad en de wijk Vomero. De straat is 4,5 km lang en voert van het Piazza Mazzini naar de Via Piedigrotta. Het was Ferdinand II zelf die gebood dat de weg enkel aan de straatzijde bebouwd mocht worden, waardoor men er overal een schitterend uitzicht over de Golf van Napels en de stad zelf heeft.

Piazza Garibaldi Napels

Piazza Garibaldi is een van de drukste pleinen van Napels, wat natuurlijk met de aanwezigheid van het centrale station te maken heeft. Aan het plein zelf staan een aantal neo-klassieke en art-déco gebouwen, alsmede de wolkenkrabber van de Italiaanse Spoorwegen. Het standbeeld midden op het plein verbeeldt Garibaldi zelf. De buurt rond het Piazza Garibaldi wordt vooral gekenmerkt door de vele hotels, hostels en bed and breakfasts.

Piazza Garibaldi Napels

Het standbeeld van Giuseppe Garibaldi, bijgenaamd de “Held van de Twee Werelden”, staat sinds 1904 op het plein. Het is door de beeldhouwer Cesare Zocchi gemaakt.

Hoewel er veel goedkope slaapgelegenheden zijn rond het Piazza Garibaldi is het niet de veiligste wijk van de stad. Het is natuurlijk wel makkelijk als je vroeg naar het station of naar het vliegveld moet of als je veel dagtochtjes tijdens je verblijf in Napels wilt maken.

Het centrale station Napoli Centrale is tussen 1954 en 1966 door onder andere Pier luigi Nervi gebouwd. Het ligt op de grens tussen wat als het centrum van de stad beschouwd wordt en de oostelijke buitenwijken.

De huidige aanblik van het plein is het resultaat van de aanleg van metrolijn 1. De architect was Dominique Perrault.

Op het moment de wijk rond het Piazza Garibaldi een immigrantenbuurt geworden. Er is een soort van Chinatown ontstaan en er zijn blokken die vrijwel uitsluitend door Afrikanen of Oost-Europeanen bewoond worden.

Openbaar vervoer

Piazza Garibaldi is het verkeersknooppunt van Napels. De metrolijnen kruisen elkaar hier en er zijn bussen naar waar dan ook binnen het centrum. De Circumvesuviana trein naar Pompeii vertrekt ook vanaf het centrale station.

Piazza Garibaldi – Napels

RSS
Follow by Email