Castel Nuovo Napels

Het Castel Nuovo (“Nieuwe Kasteel”) is een 13e eeuws kasteel in Napels dat ook dienst doet als zetel van het Museo Civico, dat een collectie kunstwerken uit de 14e tot de 20e eeuw herbergt. Het kasteel staat ook bekend onder de naam Maschio Angioino.

Lees verder “Castel Nuovo Napels”

Palazzo Barbaja Napels

Het 16e eeuwse Palazzo Barbaja in de Via Toledo in Napels onderging halverwege de 19e eeuw een neo-classicistische facelift. Het is genoemd naar Domencio Barbaja, een theater impresario, die er in de 19e eeuw woonde. Ook de beroemde componist Rossini woonde enige tijd in het gebouw, dat nu privé-eigendom is en veel van zijn pracht verloren heeft zien gaan.

Palazzo Barbaja Napels

Nuttige informatie

Adres: Via Toledo, 205 – Napoli. Openingstijden en toegangsprijs: Het paleis is privé-eigendom en niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Barbaja Napels
Palazzo Barbaja

Hoewel het Palazzo Barbaja al in de 16e eeuw gebouwd is, is het genoemd naar Domenico Barbaja, die het in de 16e eeuw in zijn bezit had en er woonde tot hij in 1841 stierf. Barbaja was in Milaan geboren en zeggen dat hij een interessant leven had is een understatement. Hij was impresario van het beroemde Teatro San Carlo in Napels, in Milaan bezat hij een aantal koffiehuizen en runde het casino van het Teatro della Scala, hij verkocht ammunitie aan Napoleon en in zijn vrije tijd zou hij de cappuccino uitgevonden hebben.

Terwijl hij de leiding had over het Teatro San Carlo had, besloot hij Rossini in het Palazzo Barbaja op te sluiten toen deze een hem verleende opdracht niet snel genoeg uitvoerde.

Het gebouw beschikte toen over enige concertruimtes en aan de achterkant over enkele in de tufstenen wand uitgehakte grotten. Eén van deze grotten is zichtbaar in het schilderij “Eetkamer van de Barbaja’s” dat in het Metropolitan Museum of Art in New York hangt.

Tegenwoordig is het paleis een gewoon condominium en is er weinig van de oorspronkelijke pracht overgebleven. Vanaf de belendende Santa Maria del Parto Kerk kan men de loggia’s van de binnenplaats zien.

Palazzo Barbaja, Naples

Palazzo Sanfelice Napels

Het Palazzo Sanfelice in Napels is het eerste gebouw waar de architect Ferdinando Sanfelice gebruik maakte van zijn handelsmerk, de dubbele trap. De kerk die ooit bij het gebouw hoorde doet niet meer als zodanig dienst en vrijwel alle kunstwerken die er hingen of stonden zijn verwijderd.

Palazzo Sanfelice Napels

Adres, Toegangsprijs en Openingsuren

Het adres van het Palazzo Sanfelice is Via Arena della Sanità 19 – 80137 Napels. Bus: C51, C52. Het gebouw kan eigenlijk niet bezocht worden, maar op verzoek laat de portier toeristen soms even de binnenplaats op.

De Dubbele Trap

De architect Ferdinando Sanfelice werd vooral bekend vanwege het gebruik van de dubbele trap voor de gebouwen die hij in Napels in de eerst helft van de 18e eeuw ontwierp. Het Palazzo Sanfelice, dat hij voor zichzelf en zijn familie op liet trekken, was het eerste van deze palazzi.

De constructie van het paleis begon in 1724 en was in 1726 klaar. Vanaf dat moment kreeg de architect talloze opdrachten  voor de bouw van prestigieuze palazzi, waarbij hij vrijwel steeds gebruik maakte van zijn dubbele trap.

Het paleis bestaat eigenlijk uit twee gebouwen, die door de façade, die met de bocht in de straat meeloopt, verbonden worden. Boven beide ingangen is een balkon dat door twee sirenen ondersteund wordt. De ramen van de verdieping hierboven zijn met pleisterwerk versierd en boven die van de bovenste verdieping zijn tondo’s met borstbeelden te zien.

Hoewel de ingangen eender zijn geldt dit niet voor het interieur. Het eerste gebouw heeft een achthoekige binnenplaats met een dubbele trap. Het plafond van de vestibule is beschilderd met engelen die de wapenschilden van de familie hooghouden.

De tweede binnenplaats is een stuk groter en heeft een nog indrukwekkendere trap. Op iedere verdieping zijn er vijf bogen te zien.

Chiesa di Palazzo Sanfelice

Vroeger was er een heuse kerk in het gebouw. De kunstwerken die deze kerk verfraaiden zijn vrijwel alle weggehaald en van een groep beeldhouwwerken van de beroemde Giuseppe Sammartino (“De Vier Jaargetijden”) is zelfs sinds 1854 geen spoor meer te vinden.

Films

Net als andere van zijn gebouwen worden deze trappen vaak gebruikt als pittoreske achtergond bij het maken van films en tv-series.

Palazzo Sanfelice –  Via Arena della Sanità 19, Napels

Koninklijk Paleis Napels

Het Koninklijke Paleis (Palazzo Reale) van Napels, niet te verwarren met het andere koninklijke paleis, het Palazzo Reale di Capodimonte, staat aan het Piazza del Plebiscito in het centrum van de stad. Behalve een aantal weelderig versierde zalen kan men de tuin van het paleis bezoeken.

Lees verder “Koninklijk Paleis Napels”

Historische Gebouwen Napels

In de loop van haar eigen geschiedenis heeft Napels een hoofdrol gespeeld in de geschiedenis van verschillende koninkrijken. Het grote aantal kastelen in de stad getuigt hiervan. In het centrum staan nog tientallen gebouwen uit de Renaissance en de barokke tijd die getuigen van de rijkdom van de verschillende heersers over de stad.

Top Historische Gebouwen Napels

Castel dell’Ovo

Castel dell'Ovo - Top 10 Bezienswaardigheden NapelsHet Castel dell’Ovo is waarschijnlijk het enige beroemde gebouw op de wereld dat naar een ei genoemd is. Volgens Virgilius ligt dit ei onder het kasteel en als het breekt zullen zowel het kasteel als de stad vallen. Voorzichtigheid bij het binnenlopen is dus vereist.

Castel Nuovo

Het Castel Nuovo op het Piazza Municipio is de zetel van het Museo Civico van de stad. In één van de zalen werden ooit edelmannen afgeslacht, in een andere zaal kan men door een glazen vloer Romeinse ruïnes bezichtigen.

San Carlo Theater

San Carlo Theater - Historische Gebouwen NapelsHet San Carlo Theater is het grootste en oudste operahuis van Italië. Het bevindt zich naast het Palazzo Reale, waar een aan het theater gewijd multimediamuseum (Memus) gehuisvestigd is. Wanneer er geen voorstellingen zijn, worden er rondleidingen gegeven.

Castel Sant’Elmo

 Castel Sant'Elmo - Historische Gebouwen NapelsHet Castel Sant’Elmo is kasteel in de wijk Vomero. Het begon zijn bestaan als kerk en is nu de zetel van een moderne kunst museum, het Museo Napoli Novecento. Vanaf het kasteel heeft men een prachtig panorama over een groot deel van de stad.

Palazzo Reale di Capodimonte

Het Palazzo Reale di Capodimonte in het park van dezelfde naam is één van de vroegere paleizen van Koning Charles VII van Bourbon en de huidige zetel van het Museo di Capodimonte.

Palazzo Reale

Het andere Koninklijke Paleis van de stad is iets minder interessant, maar heeft wel een schitterend park met gratis uitzicht over de Golf van Napels.

Palazzo Donn’Anna

Het verweerde, maar pittoreske Palazzo Donn’Anna in de wijk Posillipo was ooit het toneel van koninklijke uitspattingen en moorden.

Meer Historische Gebouwen Napels

De architekt Ferdinando Sanfelice maakte in de eerste helft van de 18e eeuw naam met zijn op de barokke architektuur geinspireerde gebouwen. Vooral zijn gebruik van dubbele trappen was baanbrekend. Twee bekende voorbeelden zijn het Palazzo Sanfelice (dat hij voor zijn eigen familie ontwierp) en het Palazzo dello Spagnuolo.

Palazzo Balsorano

Castel Sant’Elmo Napels

Het Castel Sant’Elmo in Napels was eerst een kerk, toen een kasteel en vervolgens een militaire gevangenis om tegenwoordig gebruikt te worden als locatie voor het Museo Napoli Novecento 1910-1980. Vanaf het kasteel heeft men een schitterend uitzzicht over o.a. de wijk Posillipo.

Weetjes Castel Sant’Elmo Napels

Adres, Openingstijden en Toegang

De openingstijden van het kasteel zelf zijn van 08.30 tot 19.30. De kassa sluit om 18.30 uur. Dinsdags gesloten. Toegangsprijs: 5 Euro (korting 2,50 Euro).

Geschiedenis Castel Sant’Elmo Napels

Piazza d'Armi - Castel Sant'Elmo Napels
Het Piazza d’Armi

Het Sant’Elmo Kasteel heeft de vorm van een ster. Van de 10e eeuw tot 1349 was het aan Sint Erasmus gewijde kerk. In dat jaar veranderde Robert van Anjou het in een kasteel en iets minder dan twee eeuwen later (1538) liet de Spaanse onderkoning Don Pedro de Toledo het fort nog verder versterken.

Tot de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd het als militaire gevangenis gebruikt, om vervolgens de zetel te worden van het Museo Napoli Novecento 1910-1980. Dit museum (Wanneer men het in Italië over het jaartal ‘900 heeft, bedoelt men de 20e eeuw.) houdt zich vooral bezig met 20e eeuwse Italiaanse kunststromingen als het Futurisme en het Neorealisme.

De naam Sant’Elmo is afkomstig van de tijd dat het kasteel nog een kerk was. Langzaam werd Sant’Erasmo verbasterd tot Sant’Elmo.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Castel Sant’Elmo is Via Tito Angelini 22 – 80129 Napels (+39 0815784030). Metro: Vanvitelli. Bus: C35, V1.

Castel Sant’Elmo – Via Tito Angelini 22, Napels

San Carlo Theater Napels

Het San Carlo Theater in Napels is het grootste operahuis van Italië en het oudste nog actieve van Europa. Het bevindt zich naast het Palazzo Reale, waar een aan het theater gewijd multimediamuseum (Memus) gehuisvestigd is. Wanneer er geen voorstellingen zijn, worden er rondleidingen gegeven. Het theater staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

San Carlo Theater Napels

Openingstijden en Toegangsprijs

De openingstijden en de toegangsprijs hangen van de voorstellingen af. Tickets kunnen tussen de 15 en de 100 Euro kosten. Gedurende de zomermaanden zijn er geen voorstellingen.

Geschiedenis San Carlo Theater

San Carlo Theater Napels
San Carlo Theater

Het originele theater is in 1737 opgetrokken, maar het moest helemaal opnieuw opgebouwd worden na een brand in 1816.

De eerste versie was door
Giovanni Antonio Medrano in opdracht van koning Karel I van Bourbon gebouwd. Het gebouw was direct met het Koninklijk Paleis verbonden, zodat de koning niet de straat op hoefde om een voorstelling bij te kunnen wonen.

Beroemde componisten als Gioacchino Rossini en Donizzetti hadden ooit de leiding over het Teatro San Carlo.

De architect die verantwoordelijk was voor dehuidige weelde en pracht was Antonio Niccolini.

De laatste restauratie kostte maar liefst 76 miljoen Euro, maar heeft wel voor een perfekte acoustiek, en een geweldige achtergrond voor de ballet-, klassieke muziek- en operavoorstellingen die er gehouden worden, gezorgd.

Kleinerschaligere voorstellingen vinden soms plaats in het Teatrino di Corte in het Palazzo Reale.

Rondleidingen San Carlo Theater

De rondleidingen kunnen het best vooraf geboekt worden. Op zondagen zijn er speciale rondleidingen, soms o.l.v. de acteurs zelf. Een aperitivo is dan inbegrepen. De tours kosten 6 Euro (3 Euro met korting). De rondleidingen worden elk uur gegeven van 10.30 tot 16.30 uur (op zondag 10.30 tot 12.30 uur). In Januari en Februari zijn er enkel rondleidingen in de ochtend.

Adres en Openbaar Vervoer

Het Teatro San Carlo bevindt zich op de Via San Carlo 98 – 80133 Napels (tel. +39 0817972468).

Via San Carlo 98, Napels

Palazzo Reale di Capodimonte Napels

Het Palazzo Reale di Capodimonte (ook wel Reggio di Capodimonte) is één van de vier voormalige paleizen van Charles VII van Bourbon en bevindt zich aan de noordkant van het centrum van Napels. Eén van de mooiste musea van de stad, het Museo di Capodimonte is tegenwoordig in het paleis gehuisvestigd.

Palazzo Reale di Capodimonte Napels

Openingstijden, Adres en Toegangsprijs

Het adres van de Reggio di Capomonte is Parco di Capodimonte, Via Minao 2 – 80131 Napels (Tel. +39 0817499111). Bus: 2M, 178, 460, C63, C66, C67, N4, N8, R4.

Geschiedenis en beschrijving

De bouw van het paleis, dat oorspronkelijk bedoeld was als niet meer dan een jachtstulpje voor Koning Charles VII van Bourbon, nam meer dan een eeuw in beslag. Vanaf het moment dat men begon te bouwen, in 1738, werd het project steeds grootser en werden er steeds nieuwe aspecten aan toegevoegd.

Sinds 1759 huisvestigt het paleis de kunstcollectie die de koning van zijn moeder, Elisabetta Farnese, geërfd had. Dit is nu het Capodimonte Museum en is verspreid over drie verdiepingen, waarvan de derde zich bezighoudt met contemporaine kunst.

Palazzo Reale di Capodimonte – Via Minao 2, Napels

Castel dell’Ovo Napels

Het Castel dell’Ovo is een kasteel op het Borgo Marinari eiland in Napels. Het is het oudste kasteel van de stad en behalve dat het zelf de moeite van een bezoek meer dan waard is biedt de wandeling erheen ook een schitterend panorama. Tegenwoordig wordt het kasteel vaak gebruikt voor tentoonstellingen.

Lees verder “Castel dell’Ovo Napels”

Palazzo dello Spagnuolo Napels

Het Palazzo dello Spagnuolo is een barok gebouw aan de rand van het centrum van Napels. De binnenplaats met de monumentale trappen hoort tot de mooiste van de stad.

Palazzo dello Spagnuolo Napels

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Spagnuolo is Via dei Vergini 19 – Napoli. Metro: Cavour. Bus: C51, C52. Het gebouw is niet voor het publiek toegankelijk (al schijnt even vragen geen kwaad te kunnen).

Geschiedenis en beschrijving

De grootste attraktie van het gebouw is de monumentale trap op de binnenplaats. Deze stamt uit 1738 en is ontworpen door Ferdinando Sanfelice. Het is een dubbele trap die versierd wordt met vijf bogen. De oorspronkelijke bewoners van het paleis lieten vaak hun paarden de trappen beklimmen, zodat ze zelf niet helmaal naar boven hoefden te lopen.

In het verleden is het een aantal malen gebruikt voor het maken van films, waaronder Processo alla Città (Luigi Zampa) en Giudizio Universale (Vittorio De Sica).

Bezienswaardigheden bij Palazzo dello Spagnuolo

  • Het Palazzo dello Spagnuolo is slechts één van de vele gebouwen die Ferdinando Sanfelice ontwierp. Het allereerste palazzo waar hij gebruik maakte van wat zijn handelsmerk zou worden, de dubbele trap, is het gebouw dat hij voor zichzelf en zijn familie ontwierp, het Palazzo Sanfelice (Via Arena della Sanità 19 – Napels).

Palazzo dello Spagnuolo, Napels

RSS
Follow by Email