Santa Maria La Nova Kerk Napels

De Santa Maria la Nova Kerk in Napels is de zetel van het A.R.C.A. Museum. Dit Museum voor Hedendaagse Religieuze Kunst is sinds december 2006 geopend en legt zich toe op nà 1949 gemaakte kunst. Behalve de kerk bestaat het complex uit een sacristie, een pastorie en twee kloosters.

Santa Maria La Nova Kerk Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Santa Maria la Nova, 44 – Napels. Telefoon: +39 081 552 1597. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 15.00 uur; zaterdag en zondag van 09.30 tot 14.00 uur. (Deze tijden gelden zowel voor d ekerk als voor het museum). Toegangsprijs: De kerk is gratis, maat het museum kost 5 Euro (3 Euro met korting). Openbaar vervoer: Metro L1 of bus R2.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria La Nova Kerk Napels
Interieur

De Franciscaner Santa Maria La Nova Kerk is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd. De gevel, die in laat-Renaissance stijlopgetrokken is, stamt uit 1606.

Het interieur wordt gekenmerkt door de pronaos van het koor maar ook door de aanwezigheid van verschillende interessante kunstwerken en andere decoraties.

Er zijn schilderijen van onder andere Curia, Corenzio en Imparato te zien. Het hoogtepunt is echter het door Fanzago ontworpen altaar, terwijl ook de grafsteen van Giovanna d’Aragon (echtgenote van Ferdinand I) tot de trekpleisters gerekend wordt.

In het kleinste van de twee kloosters die bij de kerk horen zijn fresco’s te zien die het leven van de Heilige Jacobus van de Marken (San Giacomo della Marca) verbeelden. Ook zijn hier verschillende grafmonumenten te zien, waarvan er één van Vlad III (beter bekend als Graaf Dracula) zou zijn.

Santa Maria La Nova Kerk – Piazza Santa Maria la Nova 44, Napels

Santa Caterina a Formiello Kerk Napels

De Santa Caterina a Formiello Kerk staat dichtbij de stadspoort Porta Capuana in Napels. Hoogtepunten zijn enkele tombes van de Spinelli familie en de fresco’s uit de 16e tot de 18e eeuw. Lees verder “Santa Caterina a Formiello Kerk Napels”

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels

De Pio Monte della Misericordia Kerk is een voormalige kerk en in de Via Tribunale in Napels. Tegenwoordig wordt de eerste verdieping als museum gebruikt. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is één van Caravaggio’s beroemdste schilderijen, de “Zeven Werken van Barmhartigheid” (1606).

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van de Pio Monte della Misericordia is Via dei Tribunali 253 – 80139 Napels (tel. +39 0814469044). Bus: C55 (halte: Duomo-Tribunali). Openingstijden: 09.00 tot 14.00 uur. Woensdag gesloten. Toegangsprijs: 6 Euro. Het kaartjeskantoor is tegenover de ingang van de kerk.

Geschiedenis en beschrijving

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels
De “Zeven Werken van Barmhartigheid”

Op de eerste verdieping van deze octagonale 17e eeuwse kerk bevindt zich een kleine, maar indrukwekkende verzameling Renaissance en barokke kunst.

Behalve het meesterwerk van Caravaggio, dat overigens nog steeds op de begane grond van de voormalige kerk zelf te zien is, hangen er schilderijen van de hand van o.a. Francesco de Mura, Giuseppe de Ribera en Paul van Somer.

Caravaggio schilderde de Sette Opere di Misericordia in 1606. In één schilderij slaagde hij erin de zeven traditionele katholieke daden van barmhartigheid (de hongerigen eten te geven, dorstigen te laven, naakten te kleden, vreemdelingen onderdak te bieden, zieken te verzorgen, gevangenen te bezoeken en doden te begraven) uit te beelden. Het doek bevindt zich boven het hoofdaltaar. De Declaratoria del 14 Ottobre 1607 is ook in de galerij te zien. Het is een soort reçu voor de 400 dukaten die de kerk Caravaggio voor het werk betaald heeft.

Top 10 Bezienswaardigheden Napels

Pio Monte della Misericordia Kerk – Via dei Tribunali 253, Napels

Santa Maria Porta Coeli Kerk Napels

De Santa Maria Porta Coeli Kerk bevindt zich in de Via San Paolo in Napels. Deze kerk wordt niet meer voor het oorspronkelijke doel gebruikt en is omgevormd tot opslagplaats.

Santa Maria Porta Coeli Kerk Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via San Paolo – Napels. Openingstijden en toegangsprijs: De kerk is ontheiligd en kan niet bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

De Chiesa di Santa Maria Porta Coeli staat ook wel bekend als de San Martino a San Paolo Kerk. Ze is in de 14e eeuw door de adellijke familie Carminna gebouwd. Leden van deze ondertussen geheel uitgestorven familie hoorden toendertijd bij het bestuur van de stad.

Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan San Pietro Aspostolo, maar na de wonderbaarlijke vondst van een Madonna-afbeelding werd de naam veranderd.

Op de gevel bevinden zich enkele overblijfselen van de originele versieringen. Vooral het rijkelijk bewerkte spitsboogvenster en de gotische lunet vallen op. Deze lunet herbergt de aedicula die zich vroeger boven het portaal bestond. Toen het portaal moest wijken om een winkelingang te creëeren werd het aedicula verplaatst.

Het interieur, dat als pakhuis gebruikt wordt, werd gevormd door een enkel schip met een kruisgewelf. Hier werd onder andere de tombe van Ferdinando Pandone met een standbeeld van Girolamo Santacroce bewaard, samen met enkele schilderijen.

Santa Maria Porta Coeli Kerk – Via San Paolo, Napels

San Gennaro Fuori le Mura Basiliek Napels

De San Gennaro Fuori le Mura Basiliek is een vroegchristelijke kerk in Napels. Hij is in de vijfde eeuw dichtbij de Catacombe van San Gennaro gebouwd. De kerk deed in de loop der eeuwen onder andere dienst als ziekenhuis en als herberg voor arme mensen. Lees verder “San Gennaro Fuori le Mura Basiliek Napels”

San Gregorio Armeno Kerk Napels

De San Gregorio Armeno Kerk met het bijbehorende Kloostercomplex in Napels bevindt zich in de Via San Gregorio Armeno. Het bekendste kunstwerk in deze 16e eeuwse kerk is de door Luca Giordano geschilderde fresco “De Inscheping, Reis en Aankomst van de Armeense Nonnen met de Relieken van Sint Gregorius”. De kerk wordt ook wel de San Biagio Maggiore Kerk of de Santa Patrizia Kerk genoemd.

Weetjes San Gregorio Armeno Kerk Napels

Adres en Openingstijden

Het adres van de San Gregorio Armeno Kerk en Klooster is Via San Gregorio Armeno 44 – 80138 Napels (tel. +39 0814206385). Openbaar vervoer: Metro: Dante; Bus: C55. Openingstijden kerk: 09.30 tot 12.00 uur. Openingstijden klooster: 09.30 tot 12.00; zaterdag en zondag: 09.30 tot 12.45 en 15.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis San Gregorio Armeno Kerk

San Gregorio Armeno Kerk Napels
Façade

De Chiesa di San Gregorio Armeno is gebouwd op de plek waar Sant’Elena, de moeder van Keizer Constantijn, volgens de overlevering al een kerk had laten bouwen.

In werkelijkheid stond er al eerder een aan de godin van de akkerbouw en de moederliefde Ceres gewijde tempel.

In de 8e eeuw ontsnapten de Basilianer nonnen uit Constantinopel en namen de relikwieën van de heilige Gregorius met zich mee. Ze vluchtten naar Napels gevlucht en stichtten de San Gregorio Armeno Kerk.

Ze verbonden deze kerk met het San Sebastiano Klooster en later, door middel van een viaduct, met de San Pantaleone Kerk. Tussen 1574 en 1580 werden zowel de kerk (door G.B. Cavagna) als het klooster (door V. della Monica) verbouwd.

Na het kerkelijke Concilie van Trente, dat tussen 1545 en 1563 gehouden werd, waren de nonnen als gevolg van de nieuwe strengere regels van de contrareformatie naar de San Pantaleone Kerk verhuisd. Het viaduct dat de kerken verbond werd later tot klokkentoren omgebouwd.

In 1694 vond onder Francesco Antonio Picchetti een nieuwe uitbreiding plaats.

Van de oorspronkelijke structuur resteert enkel de Cappella d’Idria, die men via de kloosterhof kan bezoeken.

In de 18e eeuw werd het interieur op barokke wijze versierd. Er kwam een orgel en Niccolò Tagliacozzi Canale voegde twee met inlegwerk versierde koren toe.

Bezienswaardigheden

De fresco-cyclus van Giordano toont de ballingschap van de nonnen die in de 13e eeuw Constantinopel moesten ontvluchten. Het waren deze nonnen die het kloostercomplex zouden stichten en het vernoemden naar de Heilige Gregorius, bisschop van Armenië, wiens stoffelijke resten ze ook meegebracht hadden.

Relikwieën en gedroogd bloed van de uit Constantinopel ontsnapte en in Napels gestorven worden in de kerk bewaard. Elke dindag wordt het bloed van Santa Patrizia vloeibaar.

Dionisio Lazzaro was de ontwerper van het hoofdaltaar.

De koorstallen in de kerk zijn veelal gemaakt van hout en papier-maché.

Kloostergangen

De kloostergangen van het complex, die ontworpen zijn door Della Monica (1580), zijn te betreden door een poort aan de Vicolo Giuseppe Maffei. Behalve een barokke fontein die versierd is met maskers, dolfijnen en zeepaardjes staan er ook twee standbeelden die Christus en de Barmhartige Samaritaan voorstellen en gemaakt zijn door Matteo Bottigliero (1733).

Aan de muren van de oude bakkerij van het klooster hangt nog steeds antiek kookgerij.

In de Cappella della Madonna dell’Idria kan men een schilderij van Paolo De Matteis bewonderen. Deze kapel is het enige onveranderd overgebleven deel van het middeleeuwse klooster.

De prachtig versierde koorstoel van de nonnen (coro delle monache), van waaruit men neerkijkt op het schip en het altaar van de kerk, kan men vanaf de kloostergangen bezoeken. Vanuit de ramen langs de ovalen koepel van de koorstoel konden zieke nonnen de mis bijwonen.

Hier wordt ook een meer dan 6 eeuwen oude kerststal bewaard, die echter maar zelden tentoongesteld wordt.

San Gregorio Armeno Kerk – Via San Gregorio Armeno 44, Napels

Certosa di San Martino Museum Napels

Het Certosa di San Martino Klooster bevindt zich in de wijk Vomero in Napels en staat meteen naast het Castel Sant’Elmo. Het is in de loop der eeuwen steeds verder verfraaid met kunstwerken van grotendeels lokale artiesten. Sinds het einde van de 19e eeuw is dit grootste kloostercomplex van Napels de zetel van het Museo Nazionale di San Martino.

Certosa di San Martino Museum Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Certosa di Martino Museum is Largo San Martino 5 – Napels. Telefoon; +39 020848800288. Toegnagsprijs: 6 Euro (korting: 3 Euro). Openingstijden: Van donderdag tot dinsdag van 08.30 tot 18.30 uur. Niet alle delen van het museum zijn altijd geopend. Als U in een speciale sectie geinteresseerd bent, kunt U beter vooraf even bellen.

Geschiedenis Certosa di San Martino Museum Napels

Certosa di San Martino Museum Napels
De Certosa di San Martino gezien vanuit het belendende Castel Sant’Elmo

De Certosa di San Martino is in 1325 in opdracht van Charles van Anjou opgetrokken.

De keuze voor deze locatie was geen toeval. Het klooster moest samen met het kasteel boven de stad uittorenen.

De kloosterorde der Kartuizers nam in 1337 zijn intrek in het klooster, terwijl de kerk in 1368 ingewijd werd.

De belangrijkste verbouwing vond tussen 1589 en 1609 plaats, onder de architekt Giovanni Antonio Dosio. Van 1618 tot 1623 voerde Gian Giacomo Conforto enige veranderingen door en tussen 1623 en 1656 kreeg het een barokke facelift onder leiding van Cosimo Fanzago.

Renovaties in de 18e eeuw stonden onder leiding van Nicola Tagliacozzi Canale en Domenico Vaccaro.

In 1799 werden de Kartuizers door de Jacobijnen uit het klooster verdreven. Vijf jaar later kwamen ze weer terug, om vrijwel meteen opnieuw uitgewezen te worden. In 1836 keerde de orde weer terug en in 1866 volgde de definitieve expulsie.

De kerk en de kamers ernaast worden gekenmerkt door schilderijen en fresco’s van de hand van een aantal 17e eeuwse kunstenaars uit Napels zelf.

De Certosa di San Martino Kerk

De door Micco Spadaro (wiens echte naam Domenico Gargiulo was) geschilderde fresco’s in de pronaos hebben de vervolging van de Kartuizers als thema. De afgebeelde zittende figuren lijken hun benen over een niet bestaande rand te laten bungelen.

De sacristie is versierd met gedetailleerd houten inlegwerk uit de 16e eeuw.

Schilders van wie werken in de kerk te zien zijn, zijn o.a. Francesco Solimena, Massimo Stanzione, Giuseppe de RiberaLuca Giordano en Battista Caracciolo.

Kloostergangen

De Chiostro dei Procuratori is meteen naast de kerk. Via een lange gang aan de linkerkant komt men in de Chiostro Grande. Deze is tegen het einde van de 16e eeuw door Giovanni Antonio Dosio ontworpen. De door een portico omlijste tuin staat vol marmeren standbeelden. Op de balustrade zijn doodskoppen te zien, die de monniken aan hun eigen sterfelijkheid moesten herinneren (vergelijkbaar met de Kapucijner Crypte in Rome). Fanzago zou deze kloosterhof later verder verfraaien.

Sezione Navale

De Sezione Navale (“Zeevaartsektie”) bestaat uit twee tentoonstellingshallen, die gewijd zijn aan de zeemacht van de Bourbons van 1734 tot 1860. De verzameling bestaat uit schaalmodellen van 18e en 19e eeuwse oorlogsschepen. Er is ook wapentuig uit die tijd te zien. Het mooist zijn echter de koninklijke schepen, waaronder  een schitterend gesneden cadeau van de Turkse sultan Selim III aan Ferdinand IV.

Kerststallen

Cuciniello - Certosa di San Martino Museum Napels

In de Sezione Presepiale is de beroemdste Napoletaanse presepe te zien, de Cucinella, met honderden figuren gemaakt van allerhande materialen, van kurk en hout tot papier-maché. Niet alle kerststallen zijn even groot: Er is ook een presepe in een beschilderde eierschaal te bezichtigen.

Quarto del Priore

De schilderijenverzameling van het museum bevindt zich in de zogeheten Quarto del Priore. Hier kan men onder andere het door Pietro Bernini vervaardigde “Madonna met Kind en San Giovannino” bezichtigen. (San Giovannino is een Johannes de Dopertje.)

Beelden en Herinneringen van Napels

De sektie Immagini e Memorie di Napoli is interessanter dan de ansichtkaartachtige naam zou doen vermoeden. Hier zijn portretten te zien van historische figuren en gebeurtenissen uit Napels, alsmede een aantal antieke plattegronden. Hoogtepunten: Een uit 35 panelen bestaande koperen landkaart en de beroemde Tavola Strozzi. Op dit paneel is de 15e eeuwse zeemacht van de stad afgebeeld.

Certosa di San Martino – Largo San Martino 5, Napels

Santa Chiara Basiliek Napels

De enorme Gotische Santa Chiara Basiliek in Napels is in de 14e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een na de tweede wereldoorlog noodzakelijk geworden reconstructie. Het hoogtepunt wordt gevormd door de in de 18e eeuw aangelegde Chiostro delle Clarisse.

Santa Chiara Basiliek Napels

Openingstijden en toegangsprijs

Toegangsprijs: De kerk zelf is gratis. Toegang tot de kloosterhoven is 6 Euro (studenten en 65+’ers: 4,50 Euro). Openingsuren basiliek: Van 07.30 tot 13.00 en van 16.30 tot 20.00 uur. Openingstijden kloosterhoven: Van maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 17.30 uur; zondag van 10.00 tot 14.30 uur. De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Chiara Basiliek Napels
Santa Chiara Basiliek vanaf het Piazza del Gesù.

De bouw van de Santa Chiara Basiliek duurde van 1310 en 1328, maar de inwijding vond pas in 1340 plaats. De architect was Gagliardo Primario. De opdrachtgever, Robert van Anjou, had het voor zijn vrouw, Sancia di Maiorca, laten bouwen.

Het klooster werd bewoond door de Orde der Clarissen. Dit complex moest, naast zo’n 200 geestelijken, ook de tombes van de koninklijke familie van Anjou herbergen.

Nu bevindt de kerk zich in het centrum, maar toen het gebouwd werd, werd dit stadsdeel nog als buitenwijk beschouwd.

Niet iedereen vond het complex even mooi. De zoon van Robert, Charles van Anjou, vergeleek het ooit zelfs met een stal. Uiteindelijk zouden de tombes van zowel Robert als die van Charles in de basiliek komen te staan. Verschillende telgen van het Huis van Bourbon liggen eveneens in de kerk begraven.

Tussen het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw kreeg de basiliek een barokke facelift door Domenico Antonio Vaccaro, Gaetano Buonocore en Giovanni Del Gaizo.

Bij een gealliëerde luchtaanval in 1943 werd de kerk gebombardeerd. De wederopbouw, waarbij men probeerde de oorspronkelijke Gotische stijl te herstellen, duurde tot 1953. Van de originele kerk zijn nog een 14e eeuwse fresco links van de hoofdingang en een kapel met de tombes van een aantal Bourbon koningen overgebleven.

Hoogtepunten binnen de kerk

De door de gebroeders Bertini vervaardigde tombe van Robert van Anjou staat achter het hoofdaltaar. De tombes van Charles van Calabrië en Maria van Valois zijn het werk van Tino di Caimano.

Van de door Giotto geschilderde fresco’s die het interieur sierden is vrijwel niets meer te zien. In het naastgelegen Klarissenklooster zijnnog wel muurschildering van de beroemde kunstenaar, met als thema de “Kruisiging”bewaard gebleven.

Kloosterhoven

De vier beroemde kloosterhoven zijn in de 18e eeuw door Domenico Antonio Vaccaro gecreëerd. Hij maakte hierbij wel gebruik van de al bestaande portico’s.

Chiostro delle Clarisse

De beroemdste van deze kloostergangen is de Chiostro delle Clarisse. Dit stamt uit 1739 en meet 82,30 bij 78,30 meter. De wandelpaden die de centrale tuin met lavendel en citrusbomen doorkruisen worden omlijst door 72 met keramiek bedekte achthoekige zuilen. De zuilen zelf worden door banken met elkaar verbonden. Aan de noordkant was vroeger een kerkhof.

Oorspronkelijk was deze kloostergang een middeleeuwse tuin. Domenico Antonio Vaccaro gaf deze tuin tussen 1739 en 1769 het huidige aanzicht. Hij dit in opdracht van de toenmalige abdis Ippolita di Carmignano. Hij kreeg hierbij hulp van de echtgenote van Karel van Bourbon.

Vaccaro creëerde twee paden die diagonaal door de kloosterhof liepen. Deze werd zo in vier stukken verdeeld. Twee hiervan werden als siertuin gebruikt, terwijl de andere als groententuin dienst deden.

In vergelijking met de redelijk sobere kerk vormt deze Chiostro Maiolicato een waar kleuren- en geurenfeest.

De keramieken tegels zijn door Donato en Giuseppe Massa beschilderd en verbeelden scènes uit het plattelandsleven. Ze deden dit naar tekeningen van Vaccaro zelf. De gebruikte kleuren zijn vooral geel, groen en blauw, wat goed past bij de kleuren van de tuin zelf.

De banken zijn versierd met majolica’s die mythologische gebeurtenissen verbeelden.

De wandschilderingen verbeelden gebeurtenissen uit het leven van San Francesco, afgewisseld met gebeurtenissen uit het Oude Testament. Het is niet bekend wie de schilder was.

De twee fonteinen die tussen de parken staan stonden eerst in de kerk zelf. Ook deze zijn met tegels bedekt.

De andere, kleinere kloostergangen zijn de Chiostro di San Francesco, de Chiostro dei Frati Minori en de Chiostro del Servizio.

Santa Chiara Museum

Naast de kloosterhoven is een museumpje met vooral tijdens de liturgische diensten gebruikte voorwerpen. Ook zijn er fragmenten te zien van enkele door Giotto geschilderde fresco’s. Het hoogtepunt is echter de ruïne van een Romeins bad-complex uit de eerste eeuw, inclusief sauna (laconicum). Meer over het Museo dell’Opera di Santa Chiara.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Basilica di Santa Chiara is Via Santa Chiara 49/C – Napels. Telefoon: +39 08119575915. Metro: Dante.

Santa Chiara Basiliek – Via Benedetto Croce, Napels

Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

De Sant’Angelo a Nilo Kerk bevindt zich op de zuidoostelijke hoek van het Piazza San Domenico aan de beroemde Spaccanapoli straat in Napels. De kerk wordt ook wel de Cappella Brancaccio genoemd. De bekendste attractie van de kerk is de door Donatello vervaardigde graftombe van Kardinaal Brancaccio.

Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

Adres, Openingstijden, Entréeprijs

Openingstijden: 09.00 tot 13.00 en 16.30 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen is de kerk enkel ’s ochtends geopend. Toegang is gratis.

Weetjes Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

Sant'Angelo a Nilo Kerk Napels
Donatello’s meesterwerk

De Kerk van Sant’Angelo aan de Nijl wordt ook wel de Cappella Brancaccio genoemd, naar de familie die de constructie ervan financierde, in 1385.

In 1535 vond een uitbreiding plaats en in 1709 zorgde de architect Arcangelo Guglielmelli voor de huidige aanblik.

De verwijzing naar de rivier is te danken aan een Grieks standbeeld van de Nijl dat op het nabije Piazzetta Nilo staat. De huidige aanblik van de kerk is te danken aan een verbouwing o.l.v. de architekt Arcangelo Guglielmelli (17e eeuw).

Wanneer men de zijdeur aan de rechterkant uitgaat komt men op de binnenplaats van het Palazzo Brancaccio terecht, waar deze familie in 1690 de eerste openbare bibliotheek van Napels gevestigd had.

Bezienswaardigheden

De kerk bestaat uit en enkel schip, met twee zijkapellen en een sacristie. De gotische hoofdingang is aan de Via Mezzocannone. Het portaal aan het Piazzetto Nilo stamt uit de 15e eeuw. Beide portalen worden opgeluisterd met houtsnijwerk met scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament.

Tombe van Kardianaal Brancaccio

De belangrijkste trekpleister is het sepolcrum van Kardinaal Rinaldo Brancaccio in de kapel rechts van het hoofdaltaar. Het is tussen 1426 en 1428 in Pisa gemaakt en vervolgens naar Napels gebracht. De kunstenaars die eraan werkten waren een toen nog jonge Donatello, samen met zijn vrienden Michelozzo en Pagno di Lapo. Vooral de basreliëf (zie foto boven) die Donatello zelf in zijn stiacciato stijl maakte is karakteristiek voor de overgang van de Gotische naar de Renaissance stijl. Het werk was al klaar in 1427, toen de kardinaal nog in leven was. Een jaar later werd het over zee naar Napels getransporteerd.

Meer hoogtepunten

Bij het hoofdaltaar is een “San Michele Arcangelo” van de schilder Marco Pino te zien.

I Santi in adorazione del Volto Santo (“De Heiligen in Aanbidding bij het Heilige Gezicht”) is geschilderd door Giovan Battista Lama. Er is ook een kopie van de “Pietà” van Jusepe de Ribera, waarvan het origineel in de Certosa di San Martino te zien is.

De 6e eeuwse relikwieën van de matrone Candida worden in een kapel aan de rechterkant bewaard. Het schilderij “De Verschijning van de Maagd aan de Heilige Candida” van Carlo Sellitto hangt in dezelfde kapel. (Men is er enkele jaren geleden overigens achtergekomen dat Candida geen heilige was.)

Adres en openbaar vervoer

Hoewel de façade van de kerk aan de Via Mezzocannone is is het adres van de kerk Piazzetto Nilo, 23 – Napels.

Sant’Angelo a Nilo Kerk – Piazzetto Nilo 23, Napels

San Domenico Maggiore Kerk Napels

De San Domenico Maggiore Kerk (Chiesa di San Domenico Maggiore) staat op het plein van dezelfde naam in het centrum van Napels. Het was oorspronkelijk de koninklijke kerk van het huis van Anjou en de moederkerk van de Domenicaner kloosterorde.

San Domenico Maggiore Kerk Napels

Toegangsprijs en Openingstijden

Openingstijden: 08.30 tot 12.00 en 16.00 tot 19.00 uur; zondag: 09.00 tot 13.00 en 16.30 tot 19.15 uur. Toegang is gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Domenico Maggiore Kerk Napels
Kruisiging (Pietro Cavallini)

De kerk is gebouwd in opdracht van Karel II van Anjou. Het was de koninklijke kerk van het Huis van Anjou en de construktie, waarmee in 1238 begonnen werd, was in 1324 voltooid.

Ten tijde van het Koninkrijk Napels werd het de moederkerk van de Domenicaner Orde.

Er is niet veel over van de 14e eeuwse versie Gotische van de kerk, aangezien ze later erg vaak verbouwd is.

In de sacristie van de kerk staan 45 doodskisten waarin prinsen van Aragon en andere aristocraten begraven liggen.

De Chiesa di San Domenico Maggiore heeft maar liefst 24 zijkapellen. Vroeger hing er een schilderij van Caravaggio (“Geseling van Christus”, 1607-1608) in de kerk, maar dit is verhuisd naar het Capodimonte Museum.

Bezienswaardigheden

De Cappella Brancaccio is versierd met schitterende, nog wel in de 14e eeuw geschilderde, fresco’s van de hand van Pietro Cavallini.

De sacristie wordt opgeluisterd door een plafondschildering van Francesco Solimena (“Triomf van het Geloof over de Ketterij door de Domenicaners”)

De eerste bisschop van New York, Richard Luke Concanen, ligt begraven in de Kapel van de Crucifix (zie hieronder meer over deze kapel).

Het Hoogaltaar is gemaakt door Cosmino Fanzago (1652).

Een Sprekende Crucifix

In de Cappellone del Crocifisso is de Crocifisso tra La Vergine e San Giovanni (“Crucifix tussen de Maagd en Sint Jan”) te zien. Deze crucifix zou ooit de woorden  “Bene scripsisti di me, Thoma; quam recipies a me pro tu labore mercedem?” (“Je hebt goed over me geschreven, Thomas. Wat kan ik je geven als beloning voor je werk?”) gericht hebben tot Thomas van Aquinas. “Domine, non aliam nisi te” (“Enkel U, Heer”), was het bescheiden antwoord.

San Michele Arcangelo a Morfisa Kapel

De kapel van San Michele Arcangelo a Morfisa bevindt zich aan het einde van het rechterschip. San Michele Arcangelo a Morfisa was een 10e eeuwse kerk die als zijkapel in het San Domenico Maggiore complex werd geïncorporeerd. Hoewel men vanaf het Piazza San Domenico Maggiore door deze kapel de kerk binnen komt, is dit niet de hoofdingang. Dit verklaart ook waarom de façade aan de kant van het plein niet zo indrukwekkend is.

De echte façade is aan de noordkant van de kerk in de Vicolo San Domenico. Hier bevindt zich ook de ingang tot het oude klooster, dat in 2002 na een lange periode van restauratie weer voor het publiek geopend is.

Aan de kerk zit ook een mooie kloostergang vast, waar vaak tentoonstellingen gehouden worden. Wanneer de kerk dicht is kan men hier door de Vico San Domenico Maggiore naar binnen. (Toegangsprijs: 5 Euro.)

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Chiesa di San Domenico Maggiore is Piazza San Domenico Maggiore 8a – 80134 Napels (tel. +39 08145918). Openbaar vervoer: Metro: Dante; Bus: 201, 460, 584, C63, N3, N8, R1, R4.

San Domenico Maggiore Kerk

RSS
Follow by Email