Pio Monte della Misericordia Kerk Napels

De Pio Monte della Misericordia Kerk is een voormalige kerk en in de Via Tribunale in Napels. Tegenwoordig wordt de eerste verdieping als museum gebruikt. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is één van Caravaggio’s beroemdste schilderijen, de “Zeven Werken van Barmhartigheid” (1606).

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van de Pio Monte della Misericordia is Via dei Tribunali 253 – 80139 Napels (tel. +39 0814469044). Bus: C55 (halte: Duomo-Tribunali). Openingstijden: 09.00 tot 14.00 uur. Woensdag gesloten. Toegangsprijs: 6 Euro. Het kaartjeskantoor is tegenover de ingang van de kerk.

Geschiedenis en beschrijving

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels
De “Zeven Werken van Barmhartigheid”

Op de eerste verdieping van deze octagonale 17e eeuwse kerk bevindt zich een kleine, maar indrukwekkende verzameling Renaissance en barokke kunst.

Behalve het meesterwerk van Caravaggio, dat overigens nog steeds op de begane grond van de voormalige kerk zelf te zien is, hangen er schilderijen van de hand van o.a. Francesco de Mura, Giuseppe de Ribera en Paul van Somer.

Caravaggio schilderde de Sette Opere di Misericordia in 1606. In één schilderij slaagde hij erin de zeven traditionele katholieke daden van barmhartigheid (de hongerigen eten te geven, dorstigen te laven, naakten te kleden, vreemdelingen onderdak te bieden, zieken te verzorgen, gevangenen te bezoeken en doden te begraven) uit te beelden. Het doek bevindt zich boven het hoofdaltaar. De Declaratoria del 14 Ottobre 1607 is ook in de galerij te zien. Het is een soort reçu voor de 400 dukaten die de kerk Caravaggio voor het werk betaald heeft.

Top 10 Bezienswaardigheden Napels

Pio Monte della Misericordia Kerk – Via dei Tribunali 253, Napels

Villa Pignatelli Museum Napels

De Villa Pignatelli in Napels is een vroeg 19e eeuws gebouw dat tegenwoordig als museum, het Pignatelli Museum, wordt gebruikt. De steenrijke Rothchilds waren ooit eigenaars van het paleis, waar ook vaak niet-permanente tentoonstellingen gehouden worden. Het wordt tot de belangrijkste neo-klassieke gebouwen van de stad gerekend.

Weetjes Villa Pignatelli Museum Napels

Openingstijden, Entréeprijs en Adres

Het adres van het Museo Diego Aragona Pignatelli Cortes is Via Riviera di Chiaia 200 – 80121 Napels (tel. +39 817612356). Bus: 128, C24. Openingstijden: 08.30 tot 14.00 uur. Dinsdag gesloten. Entrée: 2 Euro (korting: 1 Euro). Jongeren onder de 18 uit een EU land: gratis. Eerste zondag van de maand: gratis.

Geschiedenis Villa Pignatelli Museum Napels

De Villa Pignatelli is in 1826 ontworpen door Pietro Valente. De opdrachtgever was Ferdinand Acton, een minister aan het hof van Koning Ferdinand IV. Het staat dan ook wel bekend als Villa Pignatelli Acton.

Acton had het gekocht van Guglielmo Drummon, die het terrein toen pas een jaar eerder van de Prinsen van Belvedere had overgenomen. Hij woonde er tot zijn vroege dood op 35-jarige leeftijd.

Nadat zijn echtgenote in 1840 opnieuw trouwde verkocht ze een deel van de villa aan Carlo Lefebvre en Francesco Verhulet en een deel aan de steenrijke Duitse bankier Carlo Mayer von Rothschild .het gebouw over. De laatste werd ook eigenaar van de bijbehorende enorme tuin.

Zij vergrootten het alvorens het in 1867 wegens geldgebrek door te verkopen aan de Hertog van Monteleone, Diego Aragona Pignatelli Cortes.

Uiteindelijk zou Diego Pignatelli de villa erven, waarna hij het samen met zijn echtgenote Rosa Fici tot een cultureel centrum van de stad maakte door er concerten en andere evenementen te organizeren. Ze legden er ook een kunstverzameling aan.


Successivamente, la donna si dedicò ad arricchire il patrimonio di famiglia che poteva contare su numerosi testi antichi e opere d’arte. Alla sua morte, sopraggiunta nel 1952, Rosa Fici donò tutto allo Stato, compresa la villa, a condizione che venisse utilizzata per allestire un museo a nome del defunto marito nel quale esporre, senza trasferirle, tutti gli averi della sua famiglia.

Uiteindelijk zou de kleindochter van de hertog, Rosina Pignatelli, het hele paleis, inclusief inhoud, in 1955 aan de Italiaanse Staat schenken. Dit gebeurde op voorwaarde dat er een aan Pignatelli gewijd museum van gemaakt zou worden.

De verzameling van dit museum omvat behalve veel kunstwerken en meubelen ook meer onverwachte objecten als koninklijke zwepen. Veel van de schilderijen en borstbeelden zijn afkomstig van de collectie van de Banco di Napoli.

De verzameling van de Banco di Napoli bevindt zich in de kelder van de Villa, terwijl op de begane grond steeds wisselende tentoonstellingen worden georganizeerd.

Hoogtepunten Villa en Museo Pignatelli

  • De Salotto Verde (“Groen Kamer”) wordt in beslag genomen door een collectie porcelein.
  • De geheel met leer beklede rookkamer.
  • Het schilderij Agar e l’Angelo (“Hagar en de Engel”) van Francesco Solimena (eind 17e eeuw).

Bezienswaardigheden bij Villa Pignatelli

  • Naast de villa bevindt zich het Museo delle Carozze (“Koetsenmuseum”), dat echter op het moment gesloten is.
  • Het museum bevindt zich aan de rand van het Villa Comunale park.

Villa Pignatelli – Via Riviera di Chiaia 200, Napels

Certosa di San Martino Museum Napels

Het Certosa di San Martino Klooster bevindt zich in de wijk Vomero in Napels en staat meteen naast het Castel Sant’Elmo. Het is in de loop der eeuwen steeds verder verfraaid met kunstwerken van grotendeels lokale artiesten. Sinds het einde van de 19e eeuw is dit grootste kloostercomplex van Napels de zetel van het Museo Nazionale di San Martino.

Certosa di San Martino Museum Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Certosa di Martino Museum is Largo San Martino 5 – Napels. Telefoon; +39 020848800288. Toegnagsprijs: 6 Euro (korting: 3 Euro). Openingstijden: Van donderdag tot dinsdag van 08.30 tot 18.30 uur. Niet alle delen van het museum zijn altijd geopend. Als U in een speciale sectie geinteresseerd bent, kunt U beter vooraf even bellen.

Geschiedenis Certosa di San Martino Museum Napels

Certosa di San Martino Museum Napels
De Certosa di San Martino gezien vanuit het belendende Castel Sant’Elmo

De Certosa di San Martino is in 1325 in opdracht van Charles van Anjou opgetrokken.

De keuze voor deze locatie was geen toeval. Het klooster moest samen met het kasteel boven de stad uittorenen.

De kloosterorde der Kartuizers nam in 1337 zijn intrek in het klooster, terwijl de kerk in 1368 ingewijd werd.

De belangrijkste verbouwing vond tussen 1589 en 1609 plaats, onder de architekt Giovanni Antonio Dosio. Van 1618 tot 1623 voerde Gian Giacomo Conforto enige veranderingen door en tussen 1623 en 1656 kreeg het een barokke facelift onder leiding van Cosimo Fanzago.

Renovaties in de 18e eeuw stonden onder leiding van Nicola Tagliacozzi Canale en Domenico Vaccaro.

In 1799 werden de Kartuizers door de Jacobijnen uit het klooster verdreven. Vijf jaar later kwamen ze weer terug, om vrijwel meteen opnieuw uitgewezen te worden. In 1836 keerde de orde weer terug en in 1866 volgde de definitieve expulsie.

De kerk en de kamers ernaast worden gekenmerkt door schilderijen en fresco’s van de hand van een aantal 17e eeuwse kunstenaars uit Napels zelf.

De Certosa di San Martino Kerk

De door Micco Spadaro (wiens echte naam Domenico Gargiulo was) geschilderde fresco’s in de pronaos hebben de vervolging van de Kartuizers als thema. De afgebeelde zittende figuren lijken hun benen over een niet bestaande rand te laten bungelen.

De sacristie is versierd met gedetailleerd houten inlegwerk uit de 16e eeuw.

Schilders van wie werken in de kerk te zien zijn, zijn o.a. Francesco Solimena, Massimo Stanzione, Giuseppe de RiberaLuca Giordano en Battista Caracciolo.

Kloostergangen

De Chiostro dei Procuratori is meteen naast de kerk. Via een lange gang aan de linkerkant komt men in de Chiostro Grande. Deze is tegen het einde van de 16e eeuw door Giovanni Antonio Dosio ontworpen. De door een portico omlijste tuin staat vol marmeren standbeelden. Op de balustrade zijn doodskoppen te zien, die de monniken aan hun eigen sterfelijkheid moesten herinneren (vergelijkbaar met de Kapucijner Crypte in Rome). Fanzago zou deze kloosterhof later verder verfraaien.

Sezione Navale

De Sezione Navale (“Zeevaartsektie”) bestaat uit twee tentoonstellingshallen, die gewijd zijn aan de zeemacht van de Bourbons van 1734 tot 1860. De verzameling bestaat uit schaalmodellen van 18e en 19e eeuwse oorlogsschepen. Er is ook wapentuig uit die tijd te zien. Het mooist zijn echter de koninklijke schepen, waaronder  een schitterend gesneden cadeau van de Turkse sultan Selim III aan Ferdinand IV.

Kerststallen

Cuciniello - Certosa di San Martino Museum Napels

In de Sezione Presepiale is de beroemdste Napoletaanse presepe te zien, de Cucinella, met honderden figuren gemaakt van allerhande materialen, van kurk en hout tot papier-maché. Niet alle kerststallen zijn even groot: Er is ook een presepe in een beschilderde eierschaal te bezichtigen.

Quarto del Priore

De schilderijenverzameling van het museum bevindt zich in de zogeheten Quarto del Priore. Hier kan men onder andere het door Pietro Bernini vervaardigde “Madonna met Kind en San Giovannino” bezichtigen. (San Giovannino is een Johannes de Dopertje.)

Beelden en Herinneringen van Napels

De sektie Immagini e Memorie di Napoli is interessanter dan de ansichtkaartachtige naam zou doen vermoeden. Hier zijn portretten te zien van historische figuren en gebeurtenissen uit Napels, alsmede een aantal antieke plattegronden. Hoogtepunten: Een uit 35 panelen bestaande koperen landkaart en de beroemde Tavola Strozzi. Op dit paneel is de 15e eeuwse zeemacht van de stad afgebeeld.

Certosa di San Martino – Largo San Martino 5, Napels

Museo Civico Napels

Het Museo Civico van Napels is gehuisvestigd in één van de kastelen van de stad, het Castel Nuovo. Het museum neemt drie verdiepingen in beslag, waarvan de begane grond het meest belangwekkend is.

Lees verder “Museo Civico Napels”

Capodimonte Museum Napels

Het Capodimonte Museum van Napels is gehuisvestigd in het 18e eeuwse Koninklijke Paleis (de Reggio di Capodimonte) van Charles VII van Bourbon. Op de eerste verdieping van het Museo di Capodimonte zijn werken te zien van beroemde meesters als Bellini, Botticelli, Caravaggio, Masaccio en Titiaan.

Capodimonte Museum Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van het Capodimonte Museum is Parco di Capodimonte, Via Miano 2 – 80131 Napels (Tel. +39 0817499111). Bus: 2M, 178, 460, C63, C66, C67, N4, N8, R4. Het is geopend van 08.30 tot 19.30 uur. De kassa gaat om 18.30 uur dicht. Woensdag gesloten. De toegangsprijs is 7,50 Euro.

Hoogtepunten

Eerste Verdieping

De Salottino di Porcellana is van onder tot boven versierd met 18 eeuwse porceleinen ornamenten. Oorspronkelijk was deze tussen 1757 en 1759 gecreëerde zaal bedoeld voor het Palazzo Reale in Portici, maar het geheel werd in 1867 naar het Capodimonte Museum verhuisd.

De “Kruisiging” van Masaccio.

De “Transfiguratie” van Bellini.

“Antea” van de hand van Parmigianino.

Tweede Verdieping

"De Geseling van Christus" door Caravaggio - Capodimonte Museum Napels
“De Geseling van Christus” door Caravaggio.

Op deze verdieping zijn vooral werken te zien van kunstenaars uit Napels van de 13e tot de 19e eeuw.

De 16e eeuwse wandkleden uit Vlaanderen.

Het door Caravaggio tussen 1607 en 1610 geschilderde Flagellazione (“Kastijding”) heeft heel eerbiedig een hele zaal voor zichzelf gekregen.

Derde Verdieping

Een beetje onverwacht bevindt zich op de laatste verdieping van het Museo di Capodimonte een galerij met moderne kunst. Hier hangt heel toepasselijk de “Monte Vesuvius” van de hand van Andy Warhol.

Fotogalerij Capodimonte Museum

Foto 1: Masaccio’s “Kruisiging” uit 1426.
Foto 2: Andrea Mantegna’s “Portret van Francesco Gonzaga” (1461).
Foto 3: Caravaggio’s “Kastijding”.

Parco di Capodimonte, Via Miano 2 – Napels

Laboratorio Oste Napels

Het Laboratorio Oste in Napels is de voormalige werkplaats van de Napoletaanse beeldhouwer Annibale Oste. Tegenwoordig is het een galerij waar werken van de kunstenaar zelf gezien kunnen worden.

Laboratorio Oste Napels

Openingstijden en Adres

Het adres van het Laboratrio Oste is: Via dei Cristallini 138 – 80137 Napels (Tel. +39 081444445). Metro: Cavour; Bus: C51, C52. Er is niet altijd iemand aanwezig in de werkplaats, dus het kan aan te bevelen zijn even vooraf te bellen. Zaterdag- en zondag gesloten).

Geschiedenis Laboratorio Oste

Oste (1942-2010) was één van de bekendste beeldhouwers en designers van Napels. Zijn werken werden gekenmerkt door een grote fantasie en speelsheid en omvatten zowel beeldhouwwerken als meubelstukken, vazen, etc. De werken stammen uit het eerste decennium van de 21e eeuw.

De galerij wordt gerund door zijn kinderen Mariasole en Vincenzo. Beide zijn zelf artiesten en er zijn dan ook door Vincenzo gemaakte originele sieraden te bezichtigen (en te kopen).

In vroeger tijden werd de binnenplaats van het atelier gebruikt als theater en de werkplaats zelf als kleedruimte voor de acteurs.

Laboratorio Oste – Via dei Cristallini 138, Napels

Nationaal Archeologisch Museum Napels

Het Nationaal Archeologisch Museum is het bekendste museum van Napels en, vooral dankzij de objecten afkomstig uit de opgravingen in o.a. Pompeii en Herculaneum, de meest interessante bezienswaardigheid van de stad.

Lees verder “Nationaal Archeologisch Museum Napels”
RSS
Follow by Email