Virgiliano Park Napels

Het Virgiliano Park (Parco Virgiliano) bevindt zich hoog boven de stad Napels, op de westelijke tip van de heuvel Posillipo. Het biedt dan ook een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee, inclusief de Golf van Napels en de eilanden Capri en Ischia. Het wordt ook wel Parco delle Rimembranze genoemd.

Virgiliano Park Napels

Toegangsprijs, Adres, Openingstijden

Toegang tot het park is gratis. Het adres is Viale Virgilio – Napels. Bus: C1, C21, C27, C31. Openingstijden: Van Juli tot September van 07.00 tot 01.00 uur; Mei en Juni van 07.00 tot 24.00 uur; de rest van het jaar van 07.00 tot 21.00 uur. Italiaanse naam: Parco Virgiliano.

Beschrijving

Amphitheater Virgiliano Park Napels
Amfitheater in het Virgiliano Park

Het Virgiliano Park bestaat uit een aantal terrassen, die op de Golf van Napels neerkijken.

Er zijn verschillende speeltuinen in het park, dat vooral gedurende het weekend erg populair is onder jongeren.

Tegen zonsondergang is het uitzicht het mooist.

Er is ook een modern amfitheater waar vaak voorstellingen gehouden worden.

Bezienswaardigheden bij het Virgiliano Park

  • De Posillipo Markt wordt elke donderdag tussen 09.00 en 14.00 uur bij de ingang van het park gehouden.

Virgiliano Park – Viale Virgilio, Napels

Villa Comunale Napels

De Villa Comunale is het bekendste park van Napels. Dit langgerekte park ligt dichtbij de kust, tussen de Riviera di Chiaia en de Via Francesco Caracciolo. Deze voormalige “Koninklijke Wandelweg” is pas sinds het einde van de 19e eeuw een publiek park. Het staat vol met standbeelden, fonteinen, kleine tempels en andere gebouwtjes. Het park begint bij het Piazza della Repubblica en eindigt bij het Piazza Vittoria.

Weetjes Villa Comunale Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

De Villa Comunale (ook wel Villa Reale of Real Passeggio di Chiaia genoemd) is geopend van 07.00 tot 24.00 uur. Toegang is gratis. De ingang is aan het Piazza Vittoria (bus C25, halte Riviera di Chiaia).

Geschiedenis

Tempel van Torquato Tasso - Villa Comunale Napels
Tempel van Torquato Tasso

Hoewel er al in 1697 al een met 13 fonteinen versierde tuin was, werd er pas tussen 1778 en 1780 een begin gemaakt met het park zoals het er tegenwoordig uitziet. De architect was Carlo Vanvitelli (zoon van de beroemdere Luigi), die het ontwierp in opdracht van Ferdinand IV van Bourbon.

Vanvitelli gebruikte de Parijse Tuin der Tuilerieën als inspiratiebron voor zijn ontwerp.

Het werd toen nog de Passeggio Reale (“Koninklijke Wandelweg”) genoemd en het gewone volk mocht er enkel op 8 September, de datum van het Festa di Piedigrotta, gebruik van maken.

In 1869 werd het omgedoopt tot Villa Comunale en sindsdien is het een publiek park. Binnen de gronden van het park vindt men nog steeds een aantal fonteinen, maar ook een tennisclub en een aquarium. Dit laatste maakt onderdeel uit van het “Stazione Zoologica Anton Dohrn“.

In de 19e eeuw werden een aantal beeldhouwwerken die in de tuin stonden naar het Nationaal Archeologisch Museum overgebracht en vervangen door andere werken, die uit de Reggio di Caserta afkomstig waren.

De bekendste fontein is de “Fontein van de Eenden” (Fontana delle Pappardelle), die ook wel de Fontana della Tazza di Porfido of de Fontana delle Quattro Stagioni genoemd wordt.

Andere attracties in de tuin zijn o.a. de Tempel van Torquato Tasso en de Tempel van Virgilius, plus een aantal standbeelden en bustes die bekende Napolitanen of aan de stad verbonden personages verbeelden.

Het Palazzo del Circolo della Stampa hoort tot de bekendere na-oorlogse gebouwen van Napels.

Villa Comunale – Piazza Vittoria, Napels

Villa Floridiana Park Napels

De Villa Floridiana is een groot park in de wijk Vomero in Napels. De belangrijkste bezienswaardigheden van dit park zijn het Museo Nazionale della Ceramica Duca di Martina en de schitterende panoramas over de wijken Chiaia en Mergellina zowel als het eiland Capri.

Villa Floridiana Park Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het park is geopend van 08.30 uur tot 1 uur voor zonsondergang. Toegang is gratis. (NB: Na een hevig noodweer in Oktober 2018 heeft men een deel van het park af moeten sluiten uit angst voor omvallende bomen.)

Geschiedenis Villa Floridiana Park Napels

De geschiedenis van de villa begint in 1816, toen Ferdinand I het landgoed aanschafte en de architekt Antonio Niccolini in de erop volgende jaren zowel de villa zelf als de omringende tuinen liet verbouwen.

Toen de verbouwing klaar was deed de koning het landgoed aan zijn vrouw de Hertogin van Floridia (wat ook meteen tot de huidige naam leidde) cadeau, om er een zomerverblijf van te maken.

Nadat Lucia Migliaccio (zoals de hertogin heette) gestorven was (1826) lieten haar erfgenamen het park zowel als het gebouw zelf vaak verbouwen tot het in 1919 door de Italiaanse Staat gekocht werd.

Tegenwoordig is het Nationale Keramiek Museum Hertog van Martina in de villa gehuisvestigd.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Villa Floridiana is Via Domenico Cimarosa 77 – 80127 Napels (Metro: Vanvitelli; Bus: 128, 130, 181, C31, C36, V1).

Villa Floridiana – Via Domenico Cimarosa 77, Napels

Parken en Tuinen Napels

Napels is een buitengewoon levendige stad met druk verkeer en een schier onoverzichtelijke chaos. In zo’n stad mogen rustpunten in de vorm van parken en tuinen niet ontbreken. Veel van deze groene plekken hebben als extra voordeel dat ze zich hoog op een heuvel bevinden en dus mooie panorama’s over de Golf van Napels en de eilanden buiten de kust bieden.

Parken en Tuinen Napels

Villa Comunale

Villa Comunale - Parken en Tuinen NapelsHet bekendste en meest interessante park van Napels is de Villa Comunale. Deze vroegere koninklijke tuin ligt langs de kust in de wijk Chiaia en wordt opgeluisterd door een aantal mooie fonteinen.

Villa Floridiana Park

Het Villa Floridiana Park bevindt zich in de wijk Vomero. Vanaf hier kan men in de verte Capri zien liggen. Het gebouw dat zich in deze perfekt onderhouden tuinen bevindt huisvestigt tegenwoordig het Nationale Keramiek Museum van Napels.

Virgiliano Park

Virgiliano Park - Parken en Tuinen NapelsEen ander park met een mooi vergezicht is het Virgiliano Park (ook wel Parco delle Rimembranze) in de wijk Posillipo. Het bestaat uit een aantal terrassen, van waaruit men over de Golf van Napels uitkijkt.

RSS
Follow by Email