Piazza Garibaldi Napels

Piazza Garibaldi is een van de drukste pleinen van Napels, wat natuurlijk met de aanwezigheid van het centrale station te maken heeft. Aan het plein zelf staan een aantal neo-klassieke en art-déco gebouwen, alsmede de wolkenkrabber van de Italiaanse Spoorwegen. Het standbeeld midden op het plein verbeeldt Garibaldi zelf. De buurt rond het Piazza Garibaldi wordt vooral gekenmerkt door de vele hotels, hostels en bed and breakfasts.

Piazza Garibaldi Napels

Het standbeeld van Giuseppe Garibaldi, bijgenaamd de “Held van de Twee Werelden”, staat sinds 1904 op het plein. Het is door de beeldhouwer Cesare Zocchi gemaakt.

Hoewel er veel goedkope slaapgelegenheden zijn rond het Piazza Garibaldi is het niet de veiligste wijk van de stad. Het is natuurlijk wel makkelijk als je vroeg naar het station of naar het vliegveld moet of als je veel dagtochtjes tijdens je verblijf in Napels wilt maken.

Het centrale station Napoli Centrale is tussen 1954 en 1966 door onder andere Pier luigi Nervi gebouwd. Het ligt op de grens tussen wat als het centrum van de stad beschouwd wordt en de oostelijke buitenwijken.

De huidige aanblik van het plein is het resultaat van de aanleg van metrolijn 1. De architect was Dominique Perrault.

Op het moment de wijk rond het Piazza Garibaldi een immigrantenbuurt geworden. Er is een soort van Chinatown ontstaan en er zijn blokken die vrijwel uitsluitend door Afrikanen of Oost-Europeanen bewoond worden.

Openbaar vervoer

Piazza Garibaldi is het verkeersknooppunt van Napels. De metrolijnen kruisen elkaar hier en er zijn bussen naar waar dan ook binnen het centrum. De Circumvesuviana trein naar Pompeii vertrekt ook vanaf het centrale station.

Piazza Garibaldi – Napels

Piazza dei Martiri Napels

Het Piazza dei Martiri wordt tot de mooiste pleinen van Napels gerekend. De belangrijkste attracties aan het plein zijn een aantal herenhuizen en een monument ter ere van vrijheidsstrijders in de aanloop naar de Italiaanse eenwording.

Piazza dei Martiri Napels

Piazza dei Martiri Napels
Het Piazza dei Martiri tegen het einde van de 19e eeuw.

Het Palazzo dei Martiri verkreeg de huidige naam nadat Napels deel uit ging maken van het Koninkrijk Italië. Het is gewijd aan de Italianen die tijdens de strijd voor onafhankelijkheid gestorven zijn.

Het is echter al in de 17e eeuw aangelegd. Voordat dit gebeurde bevonden zich hier de tuinen van de Santa Maria a Cappella Abdij. De in deze eeuw gebouwde gelijknamige kerk werd in 1812 door Murat verwoest.

Midden op dit driehoekige plein staat een monument ter ere van deze martelaars. Het bestaat uit een 18e eeuwse zuil, waar later het standbeeld “Deugden van de Martelaars” op geplaatst is. Vier marmeren leeuwen staan rondom deze zuil. 

De stervende leeuw verwijst naar de gevallenen gedurende de opstand in Napoli in 1799, terwijl de door een lans doorboorde leeuw  de opstand van de zogeheten carbonari in 1820 symboliseert. De twee overige leeuwen verwijzen naar de liberale en Garibaldijnse gevallenen in 1848 en 1860.

Toen Graaf Calabritto een deel van het terrein kocht liet hij er het Palazzo Calabritto bouwen, dat halverwege de 17e eeuw door Luigi Vanvitelli gerenoveerd werd. De façade en de grote trap stammen uit deze tijd.

Aan de overkant van het plein staat het Palazzo Partanna, dat in 1746 door de graaf van Coscia gebouwd is. In 1824, toen het eigendom was van Lucia Migliaccio, de echtgenote van Ferdinand I, werd het door Niccolini geheel gerenoveerd.

Het Palazzo Nunziante is gebouwd op de plek waar vroeger de Santa Maria a Cappella Nuova Kerk stond. Het is door Enrico Alvini opgetrokken in de tijd dat ook de Via Morelli aangelegd werd.

De Via Calabritto, die van het plein naar de Riviera di Chiaia loopt, hoort tot de meest prestigieuze winkelstraten van de stad.

Piazza dei Martiri, Napels

Piazza San Domenico Maggiore Napels

Het Piazza San Domenico Maggiore wordt zo’n beetje gezien als het centrum van het centrum van Napels. Behalve een groot aantal bezienswaardigheden staat er ook een beroemd restaurant aan het plein.

Piazza San Domenico Maggiore Napels

Het Piazza San Domenico Maggiore bevindt zich bij de oostkant van de stadsmuur van Napels. Het is aangelegd in de tijd dat het Huis van Aragon de macht in de stad in handen had.

De opdrachtgever tot de aanleg was Alphons I van Aragon, die ook de grote trap naast de apsis van de kerk heeft laten bouwen.

Bezienswaardigheden 

San Domenico Maggiore Kerk

San Domenico Maggiore - Piazza San Domenico Maggiore Napels

De opvallendste toeristische attraktie op het plein is de San Domenico Maggiore Kerk. Hoewel er een ingang aan het plein zelf is is het niet de eigenlijke façade ervan die men vanaf het piazza ziet.

Obelisk

De zogeheten San Domenico Obelisk midden op het plein is één van de drie “pestzuilen” die na de epidemie van 1656 in Napels gebouwd zijn. Het standbeeld erbovenop stelt San Domenico, de stichter van de Domenicaner Kloosterorde, voor. De bouw van de zuil duurde nogal lang en was pas in 1737 voltooid. Het monument is met marmer, medaillons en reliëfs versierd.

Palazzo Petrucci

Het Palazzo Petrucci staat aan de westzijde van het plein en huisvestigt het Michelin sterren-restaurant Ristorante Palazzo Petrucci.

Lekkernijen

Het bekendste café aan het plein is de Pasticceria Scaturchio, dat al sinds 1905 de lekkerbekken van Napels van zoetigheid (sfogliarelle, arancino, babà, zeppole San Giuseppe etc.) voorziet. Het gebouw waar het gevestigd is heet Palazzo di Sangro di Casacalenda.

Bezienswaardigheden bij Piazza San Domenico Maggiore

Sansevero Kapel - Kerken Napels

Wanneer men de Vicolo San Domenico Maggiore inloopt komt men bij de Sansevero Kapel, één van de Top 10 Bezienswaardigheden van Napels. Vroeger was de kapel verbonden met het Palazzo di Sangro di Sansevero, waar de stichter van de kapel resideerde.

In dit steegje bevindt zich ook het Palazzo Corigliano, waar tegenwoordig een faculteit van de Oriëntale Universiteit van Napels gezeteld is.

Openbaar vervoer

Metro: Dante. De dichtstbijzijnde bushalte is Dante-Port’Alba (139, 168, 178, 182, 184, 201, 301, 460, 584, 604, C63, N3, N8).

Piazza San Domenico Maggiore, Napels

Piazzetta Nilo Napels

Het Piazzetta Nilo in Napels bevindt zich vrijwel naast het Piazza San Domenico Maggiore, ongeveer op dat gedeelte van de lange Spaccanapoli waar de Via Benedetto Croce en de Via San Biagio dei Librai in elkaar overgaan.

Piazzetta Nilo Napels

Bezienswaardigheden

Standbeeld van de Nijl

Het Piazzetta Nilo is genoemd naar het marmeren Statua del Nilo (“Standbeeld van de Nijl”) dat hier in de Romeinse tijd geplaatst is door de uit Alexandria afkomstige handelaars in de stad.

Toen de Egyptenaren Napels verlieten was het beeld zelf ook opeens verdwenen, tot het in de 15e eeuw opeens weer, hoewel zonder hoofd, weer tevoorschijn kwam. In de 17e eeuw werd er een nieuw hoofd, van een bebaarde man, opgeplaatst. Het kreeg ook een nieuwe naam, te weten Il Corpo di Napoli (“Lichaam van Napels”).

Maradona

Tegenover de Nijlgod wordt een meer recente ster herdacht. De Argentijnse voetballer Diego Armando Maradona hielp de voetbalclub Napoli in het seizoen 1986/1987 voor het eerste aan het kampioenschap en wordt in de voetbalgekke stad nog steeds als een God aanbeden. Naast de Bar Nili is een aan de voetballer gewijd nep-altaar gemaakt, met een zwarte haar (Capello Originale di Maradona) en een kleine container met tranen van de legendarische speler.

Openbaar vervoer: Metro: Dante.

Piazzetta Nilo, Napels

Piazza del Plebiscito Napels

Het Piazza del Plebiscito is één van de grootste, bekendste en mooiste pleinen van Napels en ligt ingeklemd tussen een aantal van de beroemdste toeristische attrakties die de stad kent.

Piazza del Plebiscito Napels

Openbaar Vervoer

Openbaar vervoer: Bus: 140, E6, N1, N3, R1, R2.

Geschiedenis 

Piazza del Plebiscito Napels
Piazza del Plebiscito

Het plein, met een arcade die door zuilen wordt ondersteund, is in 1809 door Joachim Murat ontworpen.

Het plein verkreeg de huidige naam pas op 21 Oktober 1860, toen als gevolge van een plebisciet het Koninkrijk van de Twee Sicilië’s toegevoegd werd aan het Koninkrijk van Sardinië. Voorheen heette het Largo di Palazzo of ook wel Foro Regio.

Tegenwoordig is het het plein waar veel grote evenementen, van politieke samenkomsten tot concerten van bijv. Bruce Springsteen, in Napels zich afspelen. Gedurende de kerstperiode worden er altijd een aantal moderne kunstwerken op het plein geplaatst.

Bezienswaardigheden Piazza del Plebiscito Napels

Wanneer men op het plein staat en in noord-westelijke richting kijkt zie men het Castel Sant’Elmo en de Certosa di San Martino op een met wijnranken begroeide heuvelhelling.

Aan de oostkant grenst het plein aan het Palazzo Reale (“Koninklijk Paleis“).

Aan de westzijde staat de door Pietro Banchini ontworpen en door het Pantheon geïnspireerde San Francesco di Paola Kerk. De bouw van deze kerk werd in 1817 door Ferdinand I verordonneerd om er de terugkeer van zijn koninkrijk te vieren na de tijdelijke heerschappij van Napoleon.

De noordkant wordt in zijn beslag genomen door het Palazzo della Prefettura en de zuidzijde door het Palazzo Salerno.

Het standbeeld van Koning Carlo VII van Bourbon op zijn paard is gemaakt door Antonio Canova.

Het standbeeld van Ferdinand I zelf is van de hand van Antonio Calí.

Bezienswaardigheden bij Piazza del Plebiscito

Het Piazza del Plebiscito gaat aan de noordzijde over in het flaneerplein Piazza Trieste e Trento, waar het meest exclusieve café van Napels, het Caffé Gambrinus zetelt.

Aan de overkant van dit plein is de Via Toledo, de bekendste winkelstraat van de stad.

Fotogalerij Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito – 80132 Napels, Italië

Pleinen Napels

Wanneer men Italiaanse steden verkent is het altijd makkelijk om de bekendste pleinen als uitgangspunt te nemen en dan een wandelroute te volgen die deze centrale punten van de stad verbindt. De belangrijkste pleinen van Napels vindt U in een handige lijst hieronder.

Pleinen Napels

Piazza del Plebiscito

Pleinen Napels - Piazza del Plebiscito

Wanneer men op het Piazza del Plebiscito staat en langzaam ronddraait kan men het Koninklijk Paleis, een heuvel met een kasteel, druivenbomen, een kerk, twee standbeelden waarvan één van de hand van Canova en een ander interessant plein zien.

Piazza San Domenico Maggiore

Het Piazza San Domenico Maggiore wordt gezien als het centrale plein van Napels. Een beroemde pasticceria, een beroemd restaurant en een beroemde kerk vormen de grote trekpleisters van dit plein.

Piazza Dante

Piazza Dante bevindt zich aan het einde van de Via Toledo. Dante zelf staat midden op het plein, 26 andere standbeelden aan de rand ervan. Vier kerken, een kostschool en een metro-station vol moderne kunst completeren het geheel.

Piazza del Gesù Nuovo

Het Piazza del Gesù Nuovo is één van de mooiste en levendigste pleinen van de stad. Bezienswaardigheden zijn de kerk die haar naam aan het plein gegeven heeft, de Santa Chiara Basiliek en de centrale obelisk. Het is elk jaar op 8 December het toneel van het Festa dell’Immacolata.

Piazzetta Nilo

Op het Piazzetta Nilo (langs de Spaccanapoli) betwisten de Nijlgod en de voetbalgod Diego Armando Maradona elkaar de heerschappij over het plein.

RSS
Follow by Email