Pio Monte della Misericordia Kerk Napels

De Pio Monte della Misericordia Kerk is een voormalige kerk en in de Via Tribunale in Napels. Tegenwoordig wordt de eerste verdieping als museum gebruikt. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is één van Caravaggio’s beroemdste schilderijen, de “Zeven Werken van Barmhartigheid” (1606).

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van de Pio Monte della Misericordia is Via dei Tribunali 253 – 80139 Napels (tel. +39 0814469044). Bus: C55 (halte: Duomo-Tribunali). Openingstijden: 09.00 tot 14.00 uur. Woensdag gesloten. Toegangsprijs: 6 Euro. Het kaartjeskantoor is tegenover de ingang van de kerk.

Geschiedenis en beschrijving

Pio Monte della Misericordia Kerk Napels
De “Zeven Werken van Barmhartigheid”

Op de eerste verdieping van deze octagonale 17e eeuwse kerk bevindt zich een kleine, maar indrukwekkende verzameling Renaissance en barokke kunst.

Behalve het meesterwerk van Caravaggio, dat overigens nog steeds op de begane grond van de voormalige kerk zelf te zien is, hangen er schilderijen van de hand van o.a. Francesco de Mura, Giuseppe de Ribera en Paul van Somer.

Caravaggio schilderde de Sette Opere di Misericordia in 1606. In één schilderij slaagde hij erin de zeven traditionele katholieke daden van barmhartigheid (de hongerigen eten te geven, dorstigen te laven, naakten te kleden, vreemdelingen onderdak te bieden, zieken te verzorgen, gevangenen te bezoeken en doden te begraven) uit te beelden. Het doek bevindt zich boven het hoofdaltaar. De Declaratoria del 14 Ottobre 1607 is ook in de galerij te zien. Het is een soort reçu voor de 400 dukaten die de kerk Caravaggio voor het werk betaald heeft.

Top 10 Bezienswaardigheden Napels

Pio Monte della Misericordia Kerk – Via dei Tribunali 253, Napels

Sansevero Kapel Napels

De Cappella Sansevero is een kapel in een zijstraat van de Spaccanapoli in Napels. Deze grafkapel van de Sangro familie is beroemd vanwege de prachtige beeldhouwwerken en de enigszins lugubere anatomische modellen die in de crypte bewaard worden.

Sansevero Kapel Napels

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: 09.30 tot 18.30 uur (zon- en feestdagen: 09.30 tot 14.00 uur). Dinsdag gesloten.

Toegangsprijs: 7 Euro; jongeren tussen 10 en 25 jaar: 5 Euro; kinderen tot 10 jaar: gratis; ArteCard houders: 5 Euro.

Het is verboden in de kapel foto’s te maken.

Geschiedenis Sansevero Kapel Napels

Sansevero Kapel Napels
De “Gesluierde Christus”

De Cappella Sansevero is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd, met de bedoeling er de tombes van de Sangro familie te huisvestigen. In de 18e eeuw werd ze in opdracht van Prins Raimondo di Sangro di Sansevero geheel verbouwd en volgezet met beeldhouwwerken.

Rond 1590 werd een onschuldige man naar de gevangenis gevoerd. Toen hij langs de tuin van het Palazzo di Sangro liep viel er een stuk muur om en verscheen er een beeltenis van de Madonna. Nadat zijn onschuld werd bewezen en hij vrijgelaten werd werd de afbeelding van Maria een gebedsplek. Niet lang daarna herstelde de Hertog Giovan Francesco di Sangro van een ernstige ziekte na bij de Madonna om hulp gesmeekt te hebben en liet de eerste versie van de kapel bouwen.

Kunstwerken Sansevero Kapel Napels

Het beroemdste werk in de kapel is de “Gesluierde Christus” van de hand van Giuseppe Sanmartino (1753). Niemand minder dan Antonio Canova verklaarde ooit dat hij 10 jaar van zijn leven zou geven om zo’n kunstwerk te maken.

“De Ontgoocheling” (Disinganno) is een meesterwerk van Francesco Queirolo. Het is één van de 10 standbeelden in de kapel die verschillende deugden personifiëren. De meeste hiervan waren ontworpen door Antonio Corradini, maar vaak uitgevoerd door andere kunstenaars. “De Ontgoocheling” beschrijft een man die zich bevrijd heeft van zonden (in de vorm van het perfect uitgevoerde net).

Corradini was zelf  vrantwoordelijk voor het standbeeld dat “De Bescheidenheid” (Pudicizia) verbeeldt.

De kleurrijke fresco’s (1749) in de kapel zijn van de hand van Francesco Maria Russo.

Het grootste deel van de marmeren vloer werd vernield bij een aardbeving in 1889. In de gang die naar de crypte voert is er nog wat van te zien, terwijl men ook een klein gedeelte naar een muur in de ruimte waar de modellen te zien zijn verplaatst heeft.

Anatomische Modellen

Prins Raimondo stond in zijn tijd bekend als wetenschapper, alchemist en uitvinder. In de crypte van de kapel zijn twee anatomische modellen van menselijke lichamen te zien. De skeletten zijn echt, de aderen en slagaderen zijn dit niet, maar het is nog steeds niet duidelijk wat de prins precies gebruikte om het zo levensecht en houdbaar te maken.

De modellen zijn van een man en van een vrouw. Aan de voet van de vrouw lag ook een foetus, maar deze werd een aantal jaren geleden gestolen. Natuurlijk deden in die tijd allerlei verhalen de ronde over de prins en men geloofde dan ook dat hij twee van zijn bedienden zelf gedood had om zijn experimenten uit te kunnen voeren.

Voordat de skeletten naar de crypte van de Sansevero Kapel overgebracht werden stonden ze in een kamer in het paleis van de prins, die de Kamer van de Phoenix genoemd werd.

Uit documenten blijkt dat de modellen onder toezicht van de prins tussen 1763 en 1764 gemaakt zijn door de medicus Giuseppe Salerno uit Palermo.

Adres en openbaar vervoer

De Sansevero Kapel bevindt zich op de Via de Sanctis 19 – 80134 Napels (tel. +39 0815518470). Metro: Dante.

Sansevero Kapel – Via de Sanctis 19, Napels

Castel dell’Ovo Napels

Het Castel dell’Ovo is een kasteel op het Borgo Marinari eiland in Napels. Het is het oudste kasteel van de stad en behalve dat het zelf de moeite van een bezoek meer dan waard is biedt de wandeling erheen ook een schitterend panorama. Tegenwoordig wordt het kasteel vaak gebruikt voor tentoonstellingen.

Lees “Castel dell’Ovo Napels” verder

San Lorenzo Maggiore Kerk Napels

De San Lorenzo Maggiore Kerk in Napels is uniek in die zin dat zich er een kerk, een museum en een oude Romeinse markt in het gebouw bevinden. De basiliek zelf wordt beschouwd als één van de mooiste middeleeuwse gebouwen in de stad.

San Lorenzo Maggiore Kerk Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

De San Lorenzo Maggiore bevindt zich op de plek waar de Via San Gregorio Armeno en de Via dei Tribunali elkaar snijden, wat meteen het geografische centrum van de oude stad Napels was. Het adres is Via dei Tribunali, 316 – Napels (tel. +39 0812110860). Bus: C55 (halte Duomo-Tribunali). Openingstijden opgravingen: 09.30 tot 17.30 (zondag: 09.30 tot 13.30). Toegangsprijs: De kerk zelf is gratis. Toegang tot het museum  en de opgravingen kost 9 Euro (korting: 6 Euro).

Geschiedenis San Lorenzo Maggiore Kerk Napels

Interieur San Lorenzo Maggiore Kerk Napels
Sant’Antonio Kapel

De façade van de kerk is van de hand van Ferdinando Sanfelice. Een restauratie in de 20e eeuw heeft ervoor gezorgd dat de barokke laag die over het Gothische origineel geplaatst was weggehaald werd.

De eerste architekten van de kerk waren Fransen, die in 1270 met de construktie van de apsis begonnen. In de volgende eeuw namen Napoletaanse architekten het over. Voor de bouw van het schip hergebruikten deze o.a. antieke Romeinse zuilen.

Katarina van Oostenrijk ligt in de kerk begraven. Haar tombe is afgezet met mozaïeken.

Het was in deze kerk dat Boccaccio Marie d’Anjou, de inspiratie voor zijn Fiammetta, ontmoette. Een andere beroemde dichter, Petrarca, leefde in 1345 een aantal maanden in het belendende klooster.

Markt

De oude markt onder de kerk heette Macellum. Deze bevindt zich aan het einde van een straat (cardo), waarlangs zich bakkerijen, wijnwinkels en ook een gemeenschappelijk washuis bevonden. De markt zelf bestaat uit zeven grote gewelfde kamers. Tegenwoordig wordt het woord macello in het Italiaans gebruikt om een chaotische situatie of plek te beschrijven.

Museum

In het Museo dell’Opera di San Lorenzo Maggiore zijn vooral archeologische vondsten te zien uit Napels zelf, waaronder natuurlijk veel objekten die onder de kerk zelf zijn gevonden. Verder zijn er o.a. 9e eeuwse keramiek en 16e eeuwse bischoppelijke habijten te zien.

San Lorenzo Maggiore – Via dei Tribunali 316, Napels

Nationaal Archeologisch Museum Napels

Het Nationaal Archeologisch Museum is het bekendste museum van Napels en, vooral dankzij de objecten afkomstig uit de opgravingen in o.a. Pompeii en Herculaneum, de meest interessante bezienswaardigheid van de stad.

Nationaal Archeologisch Museum Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Nationaal Archeologisch Museum Napels

Het adres van het Museo Archeologico Nazionale is Piazza Museo Nazionale 19 – 80135 Napoli (tel. +39 081440166). Metro: Museo. Bus: 2M, 178, 182, 184, 201, 203, 460, 584, C47, C63, N3, N4, N8, R1, R4. Openingstijden: 09.00 tot 19.30 uur. Gesloten: Dinsdag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 8 Euro. Let op: Indien U in specifieke delen van het museum geïnteresseerd bent, kunt U het beste vantevoren bellen of die wel open zijn. Vooral gedurende de zomermaanden en op zon- en feestdagen is er vaak niet genoeg personeel en moeten bepaalde zalen gesloten blijven.

Geschiedenis Nationaal Archeologisch Museum Napels

Het in 1586 opgetrokken gebouw waar het museum gevestigd is was oorspronkelijk een kazerne voor de cavalerie. Later deed het onder de naam Palazzo degli Studi een tijdlang dienst als universiteitsgebouw. Vanaf 1777 werd het door koning Charles VII van Bourbon gebruikt werd om er de antiekverzameling die hij van zijn moeder Elisabetta Farnese geërfd had tentoon te stellen.

Deze Farnese collectie was in 1547 door Alessandro Farnese (de latere Paus Paulus III) begonnen en werd later door diens neef Alessandro uitgebreid. De verzameling, die oorspronkelijk voor het Palazzo Farnese in Rome bedoeld was, werd later uitgebreid met bij opgravingen in Rome gevonden voorwerpen.

Een tweede kern van de verzameling was afkomstig uit de opgravingen van Herculaneum en Pompeii.

Borgia Collectie

Op niveau -1 van het gebouw wordt de Borgia collectie van Egyptische relikwieën en sieraden tentoongesteld.

Farnese Collectie

Op de begane grond bevindt zich een deel van de Farnese collectie, bestaand uit (vaak kopieën van) Griekse en Romeinse beeldhouwwerken.

De Toro Farnese (“Farnese Stier”) uit de 3e eeuw is waarschijnlijk een Romeinse kopie van een Grieks origineel. Het werk, dat gehouwen is uit een enorm blok marmer (2,95 bij 3 bij 3,7m), werd in 1546 bij de Terme di Caracalla in Rome gevonden. Het werd door Michelangelo gerestaureerd en in 1787 naar Napels gebracht. Het verbeeldt de dood van de Dirce, de Koningin van Thebes.

De Farnese Hercules is bij dezelfde opgravingen tevoorschijn gekomen, oorspronkelijk zonder de benen, maar toen die later gevonden werden lieten de Bourbon koningen van Napels ze weer aan de gespierde romp plaatsen.

De bronzen beelden van Augustus en Claudius (halverwege de 1ste eeuw na Christus) stammen uit het Augusteum van Herculaneum. De Antonio Minore en de Marcus Calatorius Quartio zijn in de 18de eeuw in het theater van Herculaneum gevonden.

Van uitzonderlijke waarde is het standbeeld de “Speerdrager” of “Doruphoros”, dat in 1797 in Pompei gevonden is. Het is een kopie van een in de vijfde eeuw voor Christus door Polykleitos vervaardigd Grieks beeld.

Door middel van de meer dan 2000 epigrammen (in het Latijn, Grieks, Etruskisch en het in een deel van zuid-Italië gesproken Oskisch) worden verschillende aspecten van het leven in de oudheid belicht.

Pompeii en Herculaneum

Op de belverdieping worden uit Pompeii , Herculaneum en Stabia afkomstige mozaïeken tentoongesteld. De bekendste is “De Strijd tussen Alexander en Darius”, waarschijnlijk door Alexandrijnse handwerklieden die in de 2e eeuw in Italië werkten gemaakt. De afbeelding bevond zich in het Casa del Fauno en meet 3,42 bij 5,92 meter.

Sex in Pompeii

In de Gabinetto Segreto (“Geheime Kast” of “Geheime Kamer”) op de belverdieping kan men een veelheid erotische kunst aanschouwen, eveneens gevonden bij opgravingen in Pompeii.

  • Het beroemde beeldje dat de God Pan voorstelt terwijl hij het doet met een geit komt uit de Villa dei Papiri in Herculaneum.
  • Voor inspiratie is er een serie van negen sexuele posities, waarschijnlijk afkomstig uit een bordeel.

Ook de muntenverzameling bevindt zich op de belverdieping.

Sala Meridiana

In de enorme “Zaal van de Zonnewijzer” op de eerste verdieping zijn verschillende schilderijen uit de Farnese collectie te bewonderen. Deze zaal deed oorspronkelijk dienst als bibliotheek van het universiteitsgebouw.

Het plafond van de zaal wordt opgeluisterd met de fresco “Triomf van Ferdinand IV van Bourbon en Marie Caroline van Oostenrijk” van de hand van Pietro Bardellino (1781).

De Atlante Farnese is een beroemd beeldhouwwerk dat Atlas voorstelt, met een aardbol op zijn schouders.

Pompei, Etc.

Keramiek, glaswerk, koperwerk, Griekse grafurnen en honderden andere objekten zijn te zien op de rest van de 1e verdieping. Deze zijn niet enkel afkomstig uit Pompeii en Herculaneum, maar ook uit andere door lava en as bedolven plekken als Boscoreale, Stabiae en Cuma.

  • Een hoogtepunt wordt gevormd door de muurschilderingen uit de Villa di Agrippa Postumus en uit het Casa di Meleagro.

Edelstenen

Tazza Farnese - Archeologisch Museum Napels
Tazza Farnese

De 2000 objecten tellende verzameling edelstenen is deels afkomstig van vondsten in Campanië en deels van de Farnese collectie. Hoogtepunt is de zogeheten Tazza Farnese, Alexandrijnse kunst uit de tweede eeuw voor Christus.

Fotogalerij Museo Archeologico Nazionale Napels

Foto 1: “Huwelijk Tussen Zeus en Hera” (Fresco uit Pompeii).
Foto 2: Een borstbeeld van Homerus.
Foto 3: “Tragisch Masker” fresco uit het Casa del Fauno in Pompeii.

Piazza Museo Nazionale 19 – 80135 Napoli

Top 10 Bezienswaardigheden Napels

Zelfs al ga je nergens binnen in Napels dan kun je er toch uren rondslenteren zonder je ook maar een moment te vervelen. Het straatleven zou dan eigenlijk ook tot de belangrijkste attracties van de stad gerekend moeten worden, maar we hebben het toch maar niet op de lijst gezet. Je ziet het vanzelf wel wanneer je van de ne naar de andere trekpleister loopt.

Lees “Top 10 Bezienswaardigheden Napels” verder