Castel Capuano Napels

Het Castel Capuano is in de Normandische tijd gebouwd en is het het oudste kasteel van Napels. Hoewel het oorspronkelijk als fort gebouwd is, werd het de koninklijke residentie van Frederik II van Zwaben. Hoogtepunten zijn de Salone della Corte d’Appello en de Cappella della Sommaria met hun mooie fresco’s, schilderijen en sierpleisterwerk.

Castel Capuano Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza E. De Nicola, 2 – 80139 Napoli. Telefoon: +39 0814107211. Openingstijden: De Cappella Sommario is van 09.00 tot 18.30 uur geopend. Toegangsprijs: Onbekend. Metro: Garibaldi (lijn 1, 2).

Geschiedenis en beschrijving

Castel Capuano Napels
Castel Capuano

Het Castel Capuano staat aan het einde van de Via dei Tribunali. Op de toren is het wapenschild van Karel V te zien. Men neemt aan dat het op de plek gebouwd is waar al eerder een fort ter verdediging van de Porta Capuana stond. Het kasteel heeft zijn naam ook aan deze oude stadspoort te danken.

In de tijd dat de Normandiërs over Napels heersten deed het dienst als koninklijk huis. Nadat het door het Huis van Anjou gerestaureerd was, verloor het onder de Aragonezen zijn militaire functie, aangezien het ondertussen binnen de stadsmuren was komen te liggen.

Pedro de Toledo onteigende het kasteel in 1540 om het tot zetel van het gerechtelijk bestuur om te vormen. Pas recentelijk begon het nieuwe Centro Direzionale deze functie over te nemen.

Gelijktijdig begon men de zalen van het kasteel te restaureren, waardoor ook de interesse van toeristen toenam.

Cappella della Sommaria

De beroemde Cappella della Sommaria bereikt men via de met 18e eeuwse fresco’s versierde Salone della Corte d’Appello. In de Sala dei Busti kan men borstbeelden bewonderen van de beroemdste advocaten van het forum.

De muren en de gewelven van de Cappella della Sommaria zijn met verguld pleisterwerk en groteske beelden versierd. Rond 1547 beschilderde Pedro Rubiales de muren met fresco’s die Bijbelse gebeurtenissen en “Het Laatste Oordeel” verbeelden. De “Pietà” op het altaar is ook van zijn hand.

Castel Capuano – Piazza Enrico de Nicola 2, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email