Castel Nuovo Napels

Castel Nuovo Napels (triomfboog)

Het Castel Nuovo (“Nieuwe Kasteel”) is een 13e eeuws kasteel in Napels dat ook dienst doet als zetel van het Museo Civico, dat een collectie kunstwerken uit de 14e tot de 20e eeuw herbergt. Het kasteel staat ook bekend onder de naam Maschio Angioino.

Castel Nuovo Napels

Openingstijden

Openingstijden: Van 09.00 tot 19.00 uur. De kassa sluit om 18.00 uur. Zondag gesloten. (Gedurende de Covid-crisis is de Green Pass vereist.)

Toegangsprijs

Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis Castel Nuovo Napels

Triomfboog Castel Nuovo Napels

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de tijd van Charles I van Anjou, die het centrum van zijn Koninkrijk in Napels wilde vestigen. De stad moest daarom beter beveiligd worden en hij liet niet alleen de muren rond de haven en de stad zelf uitbreiden, maar ook een Franciskaans klooster ombouwen tot het huidige Castel Nuovo.

Het kreeg de naam “Nieuw Kasteel” aangezien er al twee andere kastelen (het Castel dell’Ovo en het Castel Capuano) in Napels bestonden. De bouw had mar vijf jaar in beslg genomen, van 1279 tot 1284.

Nadat de bouw van het kasteel voltooid was, werd het een populaire plek onder kunstenaars en niemand minder dan Giotto beschilderde een groot gedeelte van het interieur.

De huidige aanblik is deels het resultaat van een grote verbouwing door de Aragonezen en deels van een restauratie die in eerste helft van de 20e eeuw plaats vond. Veel van deze renoveringen waren nodig na door oorlogen, belegeringen of branden aangebrachte schade.

In 1443 gaf Alfonso I een decreet uit betreffende de renovering. Een belangrijk deel van het werk stond onder leiding van de Spaanse architect Guillermo Sagrera.

In de 16e eeuw werd een muur rond het kasteel gebouwd. Deze werd tussen 1871 en 1939 afgebroken. Wel besloot men het oudste deel van het monument intact te laten.

Tegenwoordig zijn er, behalve het Stadsmuseum, enige gemeentekantoren in het Castel Nuovo.

Het Castel Nuovo wordt ook wel Maschio Angioino genoemd. Dit is een beetje misleidend aangezien er van het door de Anjou gebouwde kasteel niet veel meer over is.

Wat te zien

De triomfboog boven de ingang van het Castel Nuovo bevindt zich tussen de Torre di Mezzo en de Torre di Guardia. Deze boog herdenkt de zege van de Aragonezen bij de inval in de stad in 1443. Er hebben verschillende kunstenaars aan gewerkt.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Castel Nuovo is Piazza Municipio – 80133 Napels (tel. +39 0817955877). Bus: 140, N1, N3, R1, R2.

Piazza Municipio, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email