Certosa di San Martino Museum Napels

Het Certosa di San Martino Klooster bevindt zich in de wijk Vomero in Napels en staat meteen naast het Castel Sant’Elmo. Het is in de loop der eeuwen steeds verder verfraaid met kunstwerken van grotendeels lokale artiesten. Sinds het einde van de 19e eeuw is dit grootste kloostercomplex van Napels de zetel van het Museo Nazionale di San Martino.

Certosa di San Martino Museum Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Certosa di Martino Museum is Largo San Martino 5 – Napels. Telefoon; +39 020848800288. Toegnagsprijs: 6 Euro (korting: 3 Euro). Openingstijden: Van donderdag tot dinsdag van 08.30 tot 18.30 uur. Niet alle delen van het museum zijn altijd geopend. Als U in een speciale sectie geinteresseerd bent, kunt U beter vooraf even bellen.

Geschiedenis Certosa di San Martino Museum Napels

Certosa di San Martino Museum Napels
De Certosa di San Martino gezien vanuit het belendende Castel Sant’Elmo

De Certosa di San Martino is in 1325 in opdracht van Charles van Anjou opgetrokken.

De keuze voor deze locatie was geen toeval. Het klooster moest samen met het kasteel boven de stad uittorenen.

De kloosterorde der Kartuizers nam in 1337 zijn intrek in het klooster, terwijl de kerk in 1368 ingewijd werd.

De belangrijkste verbouwing vond tussen 1589 en 1609 plaats, onder de architekt Giovanni Antonio Dosio. Van 1618 tot 1623 voerde Gian Giacomo Conforto enige veranderingen door en tussen 1623 en 1656 kreeg het een barokke facelift onder leiding van Cosimo Fanzago.

Renovaties in de 18e eeuw stonden onder leiding van Nicola Tagliacozzi Canale en Domenico Vaccaro.

In 1799 werden de Kartuizers door de Jacobijnen uit het klooster verdreven. Vijf jaar later kwamen ze weer terug, om vrijwel meteen opnieuw uitgewezen te worden. In 1836 keerde de orde weer terug en in 1866 volgde de definitieve expulsie.

De kerk en de kamers ernaast worden gekenmerkt door schilderijen en fresco’s van de hand van een aantal 17e eeuwse kunstenaars uit Napels zelf.

De Certosa di San Martino Kerk

De door Micco Spadaro (wiens echte naam Domenico Gargiulo was) geschilderde fresco’s in de pronaos hebben de vervolging van de Kartuizers als thema. De afgebeelde zittende figuren lijken hun benen over een niet bestaande rand te laten bungelen.

De sacristie is versierd met gedetailleerd houten inlegwerk uit de 16e eeuw.

Schilders van wie werken in de kerk te zien zijn, zijn o.a. Francesco Solimena, Massimo Stanzione, Giuseppe de RiberaLuca Giordano en Battista Caracciolo.

Kloostergangen

De Chiostro dei Procuratori is meteen naast de kerk. Via een lange gang aan de linkerkant komt men in de Chiostro Grande. Deze is tegen het einde van de 16e eeuw door Giovanni Antonio Dosio ontworpen. De door een portico omlijste tuin staat vol marmeren standbeelden. Op de balustrade zijn doodskoppen te zien, die de monniken aan hun eigen sterfelijkheid moesten herinneren (vergelijkbaar met de Kapucijner Crypte in Rome). Fanzago zou deze kloosterhof later verder verfraaien.

Sezione Navale

De Sezione Navale (“Zeevaartsektie”) bestaat uit twee tentoonstellingshallen, die gewijd zijn aan de zeemacht van de Bourbons van 1734 tot 1860. De verzameling bestaat uit schaalmodellen van 18e en 19e eeuwse oorlogsschepen. Er is ook wapentuig uit die tijd te zien. Het mooist zijn echter de koninklijke schepen, waaronder  een schitterend gesneden cadeau van de Turkse sultan Selim III aan Ferdinand IV.

Kerststallen

Cuciniello - Certosa di San Martino Museum Napels

In de Sezione Presepiale is de beroemdste Napoletaanse presepe te zien, de Cucinella, met honderden figuren gemaakt van allerhande materialen, van kurk en hout tot papier-maché. Niet alle kerststallen zijn even groot: Er is ook een presepe in een beschilderde eierschaal te bezichtigen.

Quarto del Priore

De schilderijenverzameling van het museum bevindt zich in de zogeheten Quarto del Priore. Hier kan men onder andere het door Pietro Bernini vervaardigde “Madonna met Kind en San Giovannino” bezichtigen. (San Giovannino is een Johannes de Dopertje.)

Beelden en Herinneringen van Napels

De sektie Immagini e Memorie di Napoli is interessanter dan de ansichtkaartachtige naam zou doen vermoeden. Hier zijn portretten te zien van historische figuren en gebeurtenissen uit Napels, alsmede een aantal antieke plattegronden. Hoogtepunten: Een uit 35 panelen bestaande koperen landkaart en de beroemde Tavola Strozzi. Op dit paneel is de 15e eeuwse zeemacht van de stad afgebeeld.

Certosa di San Martino – Largo San Martino 5, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email