Faraglioni Capri

De beroemdste bezienswaardigheid van Capri wordt gevormd door de zogehetten Faraglioni. Dit zijn de rotsen die als natuurlijke wachtposten voor de kust van het eiland uit de zee omhoog steken. Vooral vanaf de Tuin van Augustus heeft men een prachtig uitzicht over deze pittoreske eilanden.

Faraglioni Capri

Faraglioni Capri
De middelste “faraglione”

De drie rotsachtige eilanden die Faraglioni genoemd worden staan op korte afstand van de kustlijn.

De enige van de drie die nog met het vasteland verbonden is de Faraglione di Terra. Deze wordt ook wel Faraglione di Saetta genoemd en meet 110 meter, waarmee het de hoogste van de drie is.

De Faraglione di Mezzo (oftewel Faraglione di Stella) valt, dankzij het gat in het midden, de meest fotogenieke van de drie. Dit gat vormt een zestig meter lange natuurlijke gang door de rots.

De Faraglione di Fuori (ook wel de Scopolo) is 104 meter hoog. Het is de natuurlijke habitat van de zeldzame blauwe hagedis. 

In werkelijkheid is er nog een vierde faraglione, die achter de andere drie uit de zee oprijst. Deze wordt Scoglio del Monacone genoemd, oftewel “Monniksrots”. Hij is genoemd naar de foca monaca (“monniksrob”), die dit eiland tot 1904 bevolkte. Van deze met uitsterven bedreigd zeehondensoort leven helaas nog maar zo’n 500 exemplaren.

Weetjes

Het woord faraglioni komt van het Griekse woord voor “vuurtoren”, pharos. In het verleden werden er op de rotsen ’s nachts vuurtjes aangestoken, zodat de schepen wisten waar ze zich bevonden.

Voor schrijvers vormen de Faraglioni al eeuwenlang een bron van inspiratie. Volgens Homerus waren het door de cyclops Polyphemus in zee gegooide enorme keien, terwijl Virgilius de sirenes er zeelieden door middel van hun lieflijk gezang liet verongelukken.

Hoe de Faraglioni te bereiken

Vanaf de Tragara belvedere kan men te voet een steile trap af lopen. Wie hier geen zin in heeft kan een shuttle nemen vanaf de Marina Piccola.

Faraglioni, Capri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *