Gesù Nuovo Kerk Napels

De Gesù Nuovo Kerk is een typische Renaissance kerk op het Piazza del Gesù Nuovo in Napels. Ze is tussen 1584 en 1601 door de Jezuïten gebouwd, die hiervoor echter wel het historische Palazzo dei Sanseverino moesten verwoesten. Hoogtepunten zijn muurschilderingen van de hand van onder andere Francesco Solimena, Paolo De Matteis e Belisario Corenzio.

Openingstijden en Toegangsprijs

De Chiesa del Gesù Nuovo is geopend van 07.00 tot 13.00 en 16.15 tot 20.00 uur. Telefoon: +39 0815578151 of 0815578111. Toegangsprijs: Gratis.

Gesù Nuovo Kerk Napels

Geschiedenis

Facade Gesu Nuovo Kerk Napels
Voorgevel met op de voorgrond het onderste deel van de Obelisco dell’Immacolata.

Hoewel de kerk zelf pas in de 16e eeuw gebouwd is, stamt de puntige façade uit de 15e eeuw, aangezien deze vroeger de façade van het Palazzo Sanseverino was. De familie Sanseverino was in ongenade gevallen en had de stad moeten ontvluchten.

Het oorspronkelijke gebouw was ontworpen door Giuseppe Valeriani. Vrijel een eeuw na het vertrek van de oorpronkelijke bezitters zou het tot kerk omgebouwd worden.

In 1767 kwam de kerk, die in de loop der eeuwen vaak gerestaureerd en gerenoveerd is, in handen van de Franciscaners.

Het vloerplan is een Grieks kruis en bestaat uit drie schepen. De binnenmuren van de kerk zijn bekleed met verschillende soorten en keuren marmer.

Het koepelgewelf is beschilderd met fresco’s van de hand van meesters als Francesco Solimena, Luca Giordano en Cosimo Fanzago. Het hoogtepunt wordt gevormd door de “Verdrijving van Heliodorus uit de Tempel van Jeruzalem” van Solimena.

Het hoofdaltaar wordt tot de meesterwerken van de barok gerekend.

De apsis is door Cosimo Fanzago ontworpen en later door Gian Lorenzo Bernini bewerkt. Het Maria-standbeeld in deze apsis is door Domenico Antonio Vaccaro vervaardigd.

De Giuseppe Moscati Kapel is gewijd aan een dokter die zich bezig hield met het helpen van arme mensen. Aan de muren hangen ex-voto’s en de studeerkamer van de dokter is er nagemaakt.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de kerk is Piazza del Gesù Nuovo (tel. +39 0815518613). Bus: 201, 460, N3, N8, R1, R4. Metro: Dante (lijn 1).

Gesù Nuovo Kerk – Piazza del Gesù Nuovo, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email