Koninklijk Paleis Napels

Koninklijk Paleis Napels (dubbele trap)

Het Koninklijke Paleis (Palazzo Reale) van Napels, niet te verwarren met het andere koninklijke paleis, het Palazzo Reale di Capodimonte, staat aan het Piazza del Plebiscito in het centrum van de stad. Behalve een aantal weelderig versierde zalen kan men de tuin van het paleis bezoeken.

Koninklijk Paleis Napels

Openingstijden en Entréeprijs

Openingstijden: Van 09.00 tot 20.00 uur.

Toegangsprijs: 6 Euro. EU inwoners van 18 t/m 24 jaar oud betalen 3 Euro. Jongeren dan 18 mogen gratis naar binnen.

Reserveren: Verplicht voor groepen van meer dan 12 personen en aan te raden voor enkelingen. Telefoon: 848 800 288 vanuit Italië en +39 06 399 67 050 vanuit het buitenland. Online: https://www.coopculture.it/ticket.cfm?office=Palazzo%20Reale&id=76. Er is een 2 Euro toeslag voor de reserveringskosten.

Geschiedenis Palazzo Reale Napels

Hoofdingang Koninklijk Paleis Napels
Hoofdingang

Het Palazzo Reale is in de 17e eeuw voor de Spaanse Koning Philips III gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van de onderkoning Fernando Ruiz de Castro en de onderkoningin Caterina Zunica e Sandoval. De koning had eigenlijk voor een staatsbezoek naar Napels moeten komen, maar dit zou uiteindelijk niet gebeuren.

De ontwerper was Domenico Fontana.

In de loop der eeuwen deed het achtereenvolgens dienst als residentie van de Spaanse onderkoningen, de Oostenrijkers en Bourbons.

In 1837, tijdens de regering van Frederik II van Bourbon, werd het gebouw door een brand beschadigd. De restauratie stond onder leiding van de architect Gaetano Genovese.

Na de eenwording van Italië werd het de koninklijke residentie in Napels van het Huis van Savoye.

Beschrijving

De 30 zalen van het paleis die men bezoeken kan worden gekenmerkt door een overdaad aan pracht en praal. Het is vanuit dit paleis dat de stad in de 18e en 19e eeuw geregeerd werd.

Een van de hoogtepunten van het interieur is de marmeren dubbele trap.

Het Teatrino di Corte (“Hoftheatertje”) was de privé-schouwburg van het koninklijke huis en is dan ook rijkelijk versierd.

De enorme balzaal werd de “Zaal van Hercules” genoemd en is geheel behangen met wandtapijten.

De Cappella Reale dell’Assunta (“Koninklijke Kapel van de Tenhemelopneming”) is tegen het midden van de 17e eeuw toegevoegd. De kapel is het werk van de beeldhouwer en architect Cosimo Fanzago, die zelf van adelijke komaf was. Tussen de 17e en de 18e eeuw vormde deze barokke kapel het middelpunt van het musicale leven van de stad.

Apart van het paleis kan men de gebeeldhouwde en schitterend onderhouden privé-tuinen bezichtigen. Hoog boven de stad en de Golf van Napels wordt men hier – gratis – getrakteerd op een adembenemend uitzicht.

Bibliotheek

Ook de Nationale Bibliotheek Vittorio Emanuele III zetelt in het Palazzo Reale. De ingang is niet aan het Piazza del Plebiscito, maar aan het belendende Piazza Trieste e Trento. Het is na die van Rome en die van Florence de grootste bibliotheek van het land, met bijna twee miljoen boeken, brochures en documenten. De bibliotheek is tegen het einde van de 18e eeuw gesticht.

Adres en openbaar vervoer

Het Palazzo Reale bevindt zich op het Piazza del Plebiscito, 1 – 80132 Napels (tel. +39 0815808111). Openbaar vervoer: Bus 140, E6, N1, N3, R1, R2.

Piazza del Plebiscito, 1 – Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email