Mooiste Straten Napels

In de Grieks-Romeinse tijd was het stratenplan van Napels (Neapolis) op Griekse leest geschoeid, met straten die loodrecht op elkaar stonden.

De straten die van oost naar west liepen werden decumani genoemd. De zuidelijke van de drie was de Decumanus Inferiore, die liep waar de huidige Spaccanapoli is. De middelste Decumanus Maggiore is nu de Via dei Tribunali en de noordelijke Decumanus Superiore is vergelijkbaar met de huidige Via Anticaglia en Via della Sapienza.

De straten die van noord naar zuid liepen en de decumani met elkaar verbondden heetten cardini.

Het grootste deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bevindt zich aan de Spaccanapoli en de Via dei Tribunali.

Top Straten Napels

Spaccanapoli

Spaccanapoli - Straten Napels

Spaccanapoli is verreweg de belangrijkste straat van de stad. Eigenlijk is dit niet een enkele straat, maar een samenvoeging van vier in een rechte lijn op elkaar aansluitende straten in het centrum van de stad. De naam betekent zoiets als “Splijt Napels” en op foto’s ziet het er ook uit alsof de straat een wig door de binnenstad vormt.

Via dei Tribunali

De Via dei Tribunali is een belangrijke voetgangersstraat in het centrum van de stad. De straat loopt waar zich al in de Griekse tijd de hoofdstraat van de stad, de Decumano Maggiore bevond. De Via dei Tribunali begint bij de Port’Alba en eindigt bij het Castel Capuano.

Via San Gregorio Armeno

De Via San Gregorio Armeno is, behalve vanwege de kerk van dezelfde naam, beroemd vanwege de winkels die er kerststallen maken en verkopen. Dit gebeurt het hele jaar door, maar is natuurlijk voor de feestdagen op zijn mooist. Het is zaak een beetje op te letten, want steeds meer “originele producten” schijnen tegenwoordig uit China te komen.

Lungomare

Lungomare Napels

Net als de meeste kuststeden heeft Napels een Lungomare, een 2,5 km lange wandelweg langs het strand. Hier wordt je tussen al het strandschoon echter ook nog een getrakteerd op vergezichten op o.a. Capri, de Vesuvius en de villa’s in de wijk Vomero. Het belangrijkste deel van deze brede promenade heet Via Francesco Caracciolo.

Corso Umberto I (Rettifilo)

Corso Umberto I Napels

De Corso Umberto I is een van de belangrijkste straten van Napels. De straat, die ook bekend staat onder de naam Rettifilo, verbindt het Piazza Garibaldi met het Piazza Giovanni Bovio. Hij is tegen het einde van de 19e eeuw aangelegd en is ongeveer 1,3 kilometer lang.

Via Chiaia

De Via Chiaia is één van de bekendste winkelstraten van de stad en dankzij de vele caféetjes ook één van de drukste straten gedurende de avonduren.

Via Toledo

Via Toledo - Mooiste straten Napels

Een andere belangrijke winkelstraat is de Via Toledo. Het is aan deze straat dat de meeste luxe winkels van de stad zich bevinden. Het centrale plein Piazza Dante bevindt zich ongeveer halverwege de straat.

Via Pignasecca

De Via Pignasecca ligt net aan de grens van het stadsdeel waar de meeste toeristen hun verblijf doorbrengen. Het is een uiterst smalle straat die omlijst wordt door tientallen kleine winkeltjes waar van alles verkocht wordt. Iedereen loopt en schreeuwt er door elkaar heen en het maakt allemaal een prachtige chaotische indruk.

Via Duomo

De Via Duomo is een van de belangrijkste straten in het centrum van de stad. Aan de noordzijde komt de straat uit op de Via Foria en aan de zuidzijde op de Via Nuova Marina. De straat kruist de voormalige Romeinse decumano maggiore, superiore en inferiore. DE grootste trekpleisters zijn de Kathedraal en de San Giorgio Maggiore Basiliek.

Via Santa Maria di Costantinopoli

De Via Santa Maria di Costantinopoli ligt buiten het oudste deel van het centrum, maar is wel één van de meest monumentale straten van de stad. Deze straat is aangelegd in de tijd dat Pedro de Toledo onderkoning was en voor een nieuwe stadsindeling zorgde. Verschillende kloosters en herenhuizen hebben hun voorgevels langs deze straat. Een voorbeeld is het Palazzo Firrao (n.83), met een 17e eeuwse façade.

Via Mezzocannone

Via Mezzocannone Napels

De Via Mezzocannone is een straat in het historische centrum van Napels. Deze straat vormt de verbinding tussen het Piazza San Domenico Maggiore en het Piazzetto Nilo en de Corso Umberto I. De straat heeft een lengte van iets minder dan een halve kilometer.

Corso Vittorio Emanuele

De Corso Vittorio Emanuele heette oorspronkelijk Corso Maria Teresa en is in de 19e eeuw in opdracht van Ferdinand II aangelegd. Het is de verbindingsweg tussen de benedenstad en de wijk Vomero. De straat is 4,5 km lang en voert van het Piazza Mazzini naar de Via Piedigrotta. Het was Ferdinand II zelf die gebood dat de weg enkel aan de straatzijde bebouwd mocht worden, waardoor men er overal een schitterend uitzicht over de Golf van Napels en de stad zelf heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email