Nisida eiland Napels

Het eilandje Nisida ligt ter hoogte van de Posillipo heuvel, net voor de kust van Napels. Het van de wijk Bagnoli deel uitmakende eiland heeft de vorm van een halve maan. Het wordt tegenwoordig als gevangenis voor minderjarigen gebruikt.

Nisida eiland Napels

Nisida eiland Napels
Nisida

Nisida, dat slechts 500 meter buiten de kust ligt, maakt deel uit van de zogeheten Flegreïsche eilandengroep. Het wordt door een betonnen brug met het vasteland verbonden.

De naam Nisida komt van het Griekse nisis, dat “klein eiland” betekent. Het water tussen Nisida en Capri zou de plek zijn waar de sirenes Odysseus probeerden te verleiden. Lucius Licinius Lucullus zou het eiland gebruikt hebben om er grootse feesten te geven. Volgens enige bronnen zou Brutus tijdens een van deze feesten het plan gesmeed zou hebben om Julius Caesar te vermoorden.

De hertog van Amalfi liet er een kasteel bouwen, waar de adelstand en de kunstenaarswereld elkaar ontmoetten.

Nisida huisvestigt sinds 1934 een gevangenis voor jongeren. Ook gedurende de tijd dat de Bourbons over Napels regeerde werd het als strafkolonie gebruikt en nog vroeger deed het dienst als lazaret.

Bezienswaardigheden

Slechts af en toe wordt het park rondom de gevangenis voor rondleidingen geopend. Aangezien het normaal niet voor toeristen toegankelijk is heeft het veel van zijn natuurpracht behouden.

Van het door de Hertog van Amalfi gebouwde kasteel staan nog enige ruïnes overeind.

De baai van de cirkelvormige inham heet Porto Paone. Deze naam is gekozen omdat de vorm aan een pauwenstaart doet denken. Aan deze vorm is ook goed te zien dat de inham ooit de krater van een vulkaan was. Dat deze krater nu deels onder water ligt is te wijten aan een geologisch fenomeen dat Bradyseïsme genoemd wordt. Dit is een door het vull of leeglopen van een ondergrondse magmakamer veroorzaakte grondverhoging of, in dit geval, -verlaging.

Openbaar vervoer

Om het eiland te bezoeken neemt U Metro lijn 2 naar de halte Cavalleggeri Aosta, gevolgd door bus C1 naar de halte Coroglio – Città della Scienza.

Nisida eiland – Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email