Palazzo Barbaja Napels

Het 16e eeuwse Palazzo Barbaja in de Via Toledo in Napels onderging halverwege de 19e eeuw een neo-classicistische facelift. Het is genoemd naar Domencio Barbaja, een theater impresario, die er in de 19e eeuw woonde. Ook de beroemde componist Rossini woonde enige tijd in het gebouw, dat nu privé-eigendom is en veel van zijn pracht verloren heeft zien gaan.

Palazzo Barbaja Napels

Nuttige informatie

Adres: Via Toledo, 205 – Napoli. Openingstijden en toegangsprijs: Het paleis is privé-eigendom en niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Barbaja Napels
Palazzo Barbaja

Hoewel het Palazzo Barbaja al in de 16e eeuw gebouwd is, is het genoemd naar Domenico Barbaja, die het in de 16e eeuw in zijn bezit had en er woonde tot hij in 1841 stierf. Barbaja was in Milaan geboren en zeggen dat hij een interessant leven had is een understatement. Hij was impresario van het beroemde Teatro San Carlo in Napels, in Milaan bezat hij een aantal koffiehuizen en runde het casino van het Teatro della Scala, hij verkocht ammunitie aan Napoleon en in zijn vrije tijd zou hij de cappuccino uitgevonden hebben.

Terwijl hij de leiding had over het Teatro San Carlo had, besloot hij Rossini in het Palazzo Barbaja op te sluiten toen deze een hem verleende opdracht niet snel genoeg uitvoerde.

Het gebouw beschikte toen over enige concertruimtes en aan de achterkant over enkele in de tufstenen wand uitgehakte grotten. Eén van deze grotten is zichtbaar in het schilderij “Eetkamer van de Barbaja’s” dat in het Metropolitan Museum of Art in New York hangt.

Tegenwoordig is het paleis een gewoon condominium en is er weinig van de oorspronkelijke pracht overgebleven. Vanaf de belendende Santa Maria del Parto Kerk kan men de loggia’s van de binnenplaats zien.

Palazzo Barbaja, Naples

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email