Palazzo San Giacomo Napels

Palazzo San Giacomo Napels

Het Palazzo San Giacomo is het gemeentehuis van Napels. Het staat dichtbij het Koninklijk Paleis en het Castel Nuovo op het Piazza del Municipio. De San Giacomo degli Spagnoli Kerk is in het gebouw geïncorporeerd.

Palazzo San Giacomo Napels

Nuttige informatie

Adres: Piazza del Municipio. Telefoon: . Metro: Municipio. Toegangsprijs: Er worden gratis rondleidingen gegeven. (NB: Tijdens de Covid-crisis is de Green pass verplicht bij het bezoeken van de meeste musea en monumenten.)

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo San Giacomo is tussen 1919 en 1925 door Stefano en Luigi Gasse gebouwd. In die tijd regeerde het Huis Bourbon nog over wat toen het Koninkrijk Napels was. Koning Ferdinand wilde er alle ministeries van dit koninkrijk één dak onderbrengen.

Sinds de éénwording van Italië in 1861 doet het gebouw dienst als gemeentehuis van Napels. Wel werd het in twee delen opgesplitst. De voorkant werd omgebouwd tot gemeentehuis, terwijl de achterkant gelijdelijk door de Banco di Napoli opgekocht werd.

Palazzo San Giacomo Napels (Marianna)
Marianna

Bij de Via Imbriani ingang is een uit de Romeinse tijd afkomstig borstbeeld van van een vrouw bevestigd. Dit staat bekend als Marianna ‘a capa ‘e Napule en is één van de symbolen van de stad. Oorspronkelijke verbeeldde het Parthenope, de enige sirene die na de doortocht van Odysseus niet in een rotsblok veranderde. Ze stortte zich in zee, verdronk, en spoelde aan op de plek waar het later Neapolis gesticht zou worden. Het stond vroeger op het Piazza Mercato. In de 60àer jaren werd het eerst naar het Museo Filangieri en vervolgens naar de huidige plek overgebracht.

In de rechtervleugel van het gebouw heeft men de San Giacomo degli Spagnoli Kerk geïncorporeerd. Deze kerk stamt uit 1540. Hij is in opdracht van burggraaf Pedro di Toledo voor het toenmalige ziekenhuis voor Spaanse soldaten gebouwd. De architect was Ferdinando Manlio. Het paleis is naar de kerk genoemd.

Wat te zien

In twee nissen in het atrium staan standbeelden van Rogier van Sicilië en Frederik van Zwaben. De inscripties op de sokkels geven hun wapenfeiten aan.

Het atrium voert naar een binnenplaats, met een dubbele trap. De standbeelden van Francesco I en Federico I die hier stonden zijn door allegorische figuren vervangen.

Vroeger liep er een gang door het paleis, die van het Piazza del Municipio naar de Via Toledo voerde.

Palazzo San Giacomo Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email