Piazza Dante Napels

Piazza Dante is een plein in het hartje van Napels, in een buurt vol mooie kerken en andere interessant paleizen. Het is één van de typsich Italiaanse pleinen waar hele families laat in de namiddag samenkomen om te kletsen en te flaneren. Het Foro Carolino en het centrale standbeeld van Dante zelf vormen de grootste attracties voor toeristen.

Piazza Dante Napels

Piazza Dante Napels
Piazza Dante

De oorspronkelijke naam van het plein was Piazza del Mercatello, aangezien er al vanaf 1588 een markt gehouden werd.

Het Piazza del Mercatello werd tussen 1757 en 1765 compleet gerestaureerd door Luigi Vanvitelli. Dit gebeurde in opdracht van Carlo III di Borbone (Charles van Bourbon) en werd toen het Foro Carolino. Het was de bedoeling dat er een ruiterstandbeeld van de man zelf zou komen, maar dit plan is nooit uitgevoerd. Wel staan er 26 standbeelden die de deugden van de heerser personificeren.

Deze naam werd in 1861, bij de éénwording van Italië, veranderd in Piazza Dante.

Bezienswaardigheden

Convitto Nazionale NapelsDe Convitto Nazionale (“Nationale Kostschool”) Vittorio Emanuele staat aan de oostkant van het plein en heeft een enorme façade. De geschiedenis van dit gebouw begint in 1768. Het was oorspronkelijk een Jezuïten-Instituut, maar werd later omgevormd tot Collegio dei Nobili. Toen Giuseppe Garibaldi de stad binnenkwam liet hij de Orde der Jezuïten ontbinden en het gebouw tot “Nationale Kostschool Vittorio Emanuele II” transformeren.

Midden op het Piazza Dante staat een groot marmeren standbeeld gewijd aan de dichter Dante Alighieri, die over de Via Toledo uitkijkt. Het is in 1871 door Tito Angelini vervaardigd.

Vanvitelli creëerde o.a. een grote half-ronde construktie met zuilen en standbeelden die op het plein neerkijken. De 26 standbeelden, waarvan er vier gemaakt zijn door Giuseppe Sammartino, verbeelden de deugden van Carlo III.

Aan de noordkant bevindt zich één van de oude stadspoorten, de Port’Alba. De poort was oorspronkelijk door de bewoners van de wijk in de oude stadsmuur gemaakt. In 1625 liet Duca d’Alba het monument renoveren en ettelijke jaren later werd het bronzen standbeeld van San Gaetano da Thiene op de top geplaatst. Voorheen stond het op de Porta dello Spirito Santo. Wanneer men door de poort loopt komt men in de Via di Port’Alba, een straat vol boekenkraampjes en -winkels.

Het metro-station Dante zelf staat vol met installaties van een aantal beroemde moderne kunstenaars, waaronder Joseph Kosuth, Jannis Kounellis en Michelangelo Pistoletto.

Kerken

Er staan maar liefst vier kerken aan het Piazza Dante.

San Michele Arcangelo Kerk NapelsDe San Michele Arcangelo Kerk staat aan de zuidzijde van het plein. Deze kerk wordt ook wel San Michele a Port’Alba genoemd. De eerste versie van deze kerk stamt uit 1620, maar de huidige aanblik is het resultaat van een ingrijpende verbouwing halverwege de 18e eeuw. De verantwoordelijke architecten waren Domenico Antonio Vaccaro en Giuseppe Astarita. Toen de kerk gebouwd was heette ze nog Santa Maria della Provvidenza.

Santa Maria di Caravaggio Kerk NapelsEveneens aan de noordkant staat de Santa Maria di Caravaggio Kerk. Deze is overigens niet gewijd aan de schilder, maar aan de Heilige Maria van Caravaggio, een klein stadje in Noord-Italië, waar de Maagd verschenen zou zijn. Ze is in 1627 gebouwd danzij een donatie van Felice Pignella en heette toen nog Natività di Maria Kerk. De kerk bestaat uit een enkel schip en heeft een elliptisch vloerplan. Hoogtepunten zijn een “Geboorte van Maria” van de hand van Gaetano Gigante en “De Verschijning van de Maagd aan de Boerin van Caravaggio”.

San Domenico Soriano Kerk NapelsDe San Domenico Soriano Kerk met het belendende klooster zijn in de 17e eeuw gebouwd, op de plek waar al eerder een kerk stond. Het bij de kerk kloosterhof kan zowel vanaf het plein als vanuit de Vico Pontecorvo betreden worden. Het is in het begin van de 17e eeuw door de Domenicaner priester Frà Tommaso Vesti gebouwd. In 1850 werd het kloosterhof tot militaire kazerne omgebouwd.

De kleine 19e eeuwse Chiesa dell’Immacolata degli Operatori Sanitari is vrijwel altijd gesloten.

Adres en openbaar vervoer

Openbaar vervoer: Metro: Dante.

Piazza Dante – Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email