Piazza del Gesù Nuovo Napels

Het Piazza del Gesù Nuovo in Napels is één van de mooiste en levendigste pleinen van de stad. De naam leent het plein van de 16e eeuwse barokke Gesù Nuovo Kerk, waarvan delen van de façade in de 70’er jaren op een biljet van 10.000 lire te zien waren. Andere bezienswaardigheden zijn de in 1747 opgetrokken 40 meter hoge Obelisco dell’Immacolata en de Santa Chiara Basiliek.

Piazza del Gesù Nuovo Napels

Obelisco dell'Immacolata - Piazza del Gesù Nuovo Napels
De Obelisco dell’Immacolata midden op het plein.

Het Piazza del Gesù Nuovo vormde vroeger de belangrijkste westelijke toegang tot de stad. Pas in de 16e eeuw zorgden twee veranderingen ervoor dat het plein haar huidige aanblik kreeg.

De eerste van deze veranderingen vond plaats omdat Ferrante Sanseverino het beu was dat een aantal woonhuizen zijn palazzo blokkeerden en dus liet hij deze met de grond gelijkmaken.

Een aantal jaren later liet de Spaanse onderkoning Don Pedro de Toledo de oude stadspoort uit de tijd van de Anjou platgooien en de stadsmuren verder naar het westen verplaatsen.

Bezienswaardigheden

Chiesa del Gesù Nuovo: Het oorspronkelijke palazzo Sanseverino. De oorspronkelijk façade is wel behouden gebleven.

Basiliek van Santa Chiara: Deze basiliek met bijbehorend klooster is gebouwd op de wat nog over is van oude Romeinse thermen uit de 1e eeuw. De basiliek is vooral bekend vanwege de prachtige met majolica’s versierde kloostergang. In het Santa Chiara Museum zijn o.a. resten van een Romeins badcomplex te zien.

Guglia dell’Immacolata: Deze, ook wel Obelisco dell’Immacolata genoemde obelisk bevindt zich midden op het plein. Elk jaar op 8 December beklimmen brandweermannen de obelisk om een bloemenkrans aan de voeten van de Maagd Maria te plaatsen. Het is ontworpen door Giuseppe Genuino (1747-1750). Het monument is 40 meter hoog en gebouwd met door het gewone volk verzameld geld.

Adres en openbaar vervoer

Openbaar vervoer: Metro: Dante. De dichtstbijzijnde bushalte is Sant’Anna dei Lombardi (lijn 139, 201, 301, 460, 584, 604, N3, N8).

Piazza del Gesù Nuovo – Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email