San Gennaro Catacombe Napels

De Catacombe van San Gennaro is de oudste en, gewijd aan de schutsheilige van de stad, heiligste catacombe van Napels. Van historisch belang is het oudste bestaande portret van San Gennaro zelf dat er te zien is.

San Gennaro Catacombe Napels

Openingstijden, Entrée en Adres

De ingang van de Catacomba di San Gennaro is op de Via di Capomonte, 13 – 80131 Napels (tel. +39 081 744 34 17). Bus: 2M, 178, 460, C63, C67, N4, N8, R4. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur (zon- en feestdagen 10.00 tot 13.00 uur). Toegang: 8 Euro; 65+ en 18-: 5 Euro; ArteCard houders: 4 Euro.

Geschiedenis San Gennaro Catacombe Napels

Fresco in de San Gennaro Catacombe Napels
Fresco in de Catacombe van San Gennaro

Deze Catacombe is een pelgrimsbesteming vanaf het moment dat de heilige Januarius van Benevento in de 5e eeuw bijgezet werd in de catacomben in wat tegenwoordig de wijk Capodimonte is. Januarius was overigens al rond het jaar 305 een marteldood gestorven.

De catacombes zelf zijn al veel ouder. De nucleus was waarschijnlijk de tombe van een welstaande Romeinse familie. In de hallen en zalen zijn in de 2e eeuw geschilderde fresco’s te zien, verschillende soorten tombes, en mozaïeken die in de 5e eeuw vervaardigd zijn.

Tombes

Er zijn drie soorten tombes, die ook min of meer aangeven tot welke sociale klasse de er begravene behoorde.

  • De Cubiculum was een open ruimte, met kleurrijke muurschilderingen. De ruimte was met een hek afgesloten. Hier lagen de rijken begraven. Een voorbeeld is een kamer links van de ingang met een fresco van een moeder, vader en kind. Deze fresco is in drie lagen geschilderd, één voor elk overlijden.
  • Een Loculum was een kleine nis in de muur, die door de burgers werden gebruikt.
  • Arme mensen moesten heet doen met vloertombes, die Forma genoemd werden.

Basilieken

Er zijn twee ondergrondse basilieken, de Basilica Minore en de Basilica Maggiore. In de eerste bevinden zich de tombes van San Gennaro zelf en van de Giovanni I, de aartsbisschop van Napels die het stoffelijke overschot van de martelaar in de 5e eeuw van Pozzuoli naar de catacombe liet brengen. De zijkant van de tombe van San Gennaro is versierd met de al genoemde oudste afbeelding van de heilige zelf, met de Vesuvius en de Monte Somma op zijn schouders.

Tot de 11e eeuw zouden alle bisschoppen van Napels in deze catacombe begraven worden. Sant’Agrippino, de 6e bisschop van Napels, was de eerste Christen die hier zijn laatste rustplaats vond.

In de 9e eeuw liet de Lombardijse prins Sico I van Benevento het stoffelijke overschot van San Gennaro weghalen.

Dichtbij de basilica minore is een 3e eeuwse tombe, versierd met een afbeelding van drie vrouwen (de drie deugden) die een kasteel (de kerk) bouwen. Andere afbeeldingen op deze tombe zijn van meer heidense aard.

In het lagere niveau van de catacomben, dat pas veel later ontdekt is en uit de 2e eeuw stamt, zijn veel typisch heidense versieringen te zien.

Meer top 10 bezienswaardigheden Napels

San Gennaro Catacombe, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email