San Gennaro Fuori le Mura Basiliek Napels

De San Gennaro Fuori le Mura Basiliek is een vroegchristelijke kerk in Napels. Hij is in de vijfde eeuw dichtbij de Catacombe van San Gennaro gebouwd. De kerk deed in de loop der eeuwen onder andere dienst als ziekenhuis en als herberg voor arme mensen.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Vico San Gennaro dei Poveri alla Sanità, 12 – Napels. Telefoon: +39 081 7443714. Openingstijden: Van 10.00 tot 17.00 uur (zon- en feestdagen van 10.00 tot 13.00 uur).

Geschiedenis

San Gennaro Fuori le Mura Basiliek Napes - Atrium
Atrium van de basiliek.

De Basiliek van San Gennaro Fuori le Mura staat, zoals de naam aangeeft, buiten de stadsmuren van Napels. De plek werd expres gekozen om niet aan heidense invloeden onderhevig te zijn.

De Basiliek is in de vijfde eeuw bij de Catacomben van San Gennaro gebouwd. Deze Catacomben waren waarschijnlijk gecreëerd door twee al bestaande begraafplaatsen samen te voegen. Het oudere deel, waar het stoffelijk overschot van St. Agrippino, de eerste schutsheilige van Napels, bewaard werd, stamde uit de tweede eeuw. In het andere deel, uit de vierde eeuw, werd het lichaam van San Gennaro zelf, tot het in de 9e eeuw verhuisd werd, bewaard.

De basiliek is een ander goed voorbeeld van vroeg-Christelijke architectuur, hoewel het vooral tussen de negende en de vijftiende eeuw enkele veranderingen heeft ondergaan.

De geschiedenis van de kerk is verbonden met die van het San Gennaro dei Poveri Ziekenhuis. Dit maakte deel uit van een in 872 gesticht Benediktijner kloostercomplex en doet nog steeds als ziekenhuis dienst.

In de 17e eeuw paste men de kerk enigzins aan aan de toen heersende barokke bouwstijl.

Het oorspronkelijke gewelf werd in 1892 door een dakstoel vervangen.

Beschrijving

Freso's Sabatini in de San Gennaro Fuori le Mura Basiliek in Napels.
Een van de fresco’s van Sabatini.

In het begin van de twintigste eeuw probeerde men de oorspronkelijke structuur zo goed als mogelijk terug te brengen. Hierbij werden eerdere renovaties tenietgedaan.

Het resultaat is een hybride van een aantal verschillende stijlen. Het interieur bestaat uit drie schepen en doet laat-gotisch aan. De halfronde vroegchristelijke apsis wordt door twee Korinthische zuilen ondersteund.

De ingang wordt voorafgegaan door een atrium met fresco’s die gebeurtenissen uit het leven van San Gennaro verbeelden. Deze fresco’s worden toegeschreven aan de in de 20’er jaren van de 16e eeuw in Napels actieve Andrea Sabatini.

De kunstwerken die zich in de basiliek bevonden, zijn om veiligheidsredenen overgebracht naar het Museo Civico in het Castel Nuovo.

San Gennaro Fuori le Mura Nu

In de kerk zelf wordt tegenwoordig moderne kunst tentoongesteld. Ook vinden er culturele activiteiten plaats. Na de instorting van de Santa Maria degli Incurabili Kerk in 2019, heeft men een deel van de kunstwerken uit die kerk naar de San Gennaro Basiliek overgebracht. Het andere deel wordt in het Palazzo Reale bewaard.

San Gennaro Fuori le Mura Basiliek – Via San Gennaro dei Poveri, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email