San Gregorio Armeno Kerk Napels

De San Gregorio Armeno Kerk met het bijbehorende Kloostercomplex in Napels bevindt zich in de Via San Gregorio Armeno. Het bekendste kunstwerk in deze 16e eeuwse kerk is de door Luca Giordano geschilderde fresco “De Inscheping, Reis en Aankomst van de Armeense Nonnen met de Relieken van Sint Gregorius”. De kerk wordt ook wel de San Biagio Maggiore Kerk of de Santa Patrizia Kerk genoemd.

Weetjes San Gregorio Armeno Kerk Napels

Adres en Openingstijden

Het adres van de San Gregorio Armeno Kerk en Klooster is Via San Gregorio Armeno 44 – 80138 Napels (tel. +39 0814206385). Openbaar vervoer: Metro: Dante; Bus: C55. Openingstijden kerk: 09.30 tot 12.00 uur. Openingstijden klooster: 09.30 tot 12.00; zaterdag en zondag: 09.30 tot 12.45 en 15.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis San Gregorio Armeno Kerk

San Gregorio Armeno Kerk Napels
Façade

De Chiesa di San Gregorio Armeno is gebouwd op de plek waar Sant’Elena, de moeder van Keizer Constantijn, volgens de overlevering al een kerk had laten bouwen.

In werkelijkheid stond er al eerder een aan de godin van de akkerbouw en de moederliefde Ceres gewijde tempel.

In de 8e eeuw ontsnapten de Basilianer nonnen uit Constantinopel en namen de relikwieën van de heilige Gregorius met zich mee. Ze vluchtten naar Napels gevlucht en stichtten de San Gregorio Armeno Kerk.

Ze verbonden deze kerk met het San Sebastiano Klooster en later, door middel van een viaduct, met de San Pantaleone Kerk. Tussen 1574 en 1580 werden zowel de kerk (door G.B. Cavagna) als het klooster (door V. della Monica) verbouwd.

Na het kerkelijke Concilie van Trente, dat tussen 1545 en 1563 gehouden werd, waren de nonnen als gevolg van de nieuwe strengere regels van de contrareformatie naar de San Pantaleone Kerk verhuisd. Het viaduct dat de kerken verbond werd later tot klokkentoren omgebouwd.

In 1694 vond onder Francesco Antonio Picchetti een nieuwe uitbreiding plaats.

Van de oorspronkelijke structuur resteert enkel de Cappella d’Idria, die men via de kloosterhof kan bezoeken.

In de 18e eeuw werd het interieur op barokke wijze versierd. Er kwam een orgel en Niccolò Tagliacozzi Canale voegde twee met inlegwerk versierde koren toe.

Bezienswaardigheden

De fresco-cyclus van Giordano toont de ballingschap van de nonnen die in de 13e eeuw Constantinopel moesten ontvluchten. Het waren deze nonnen die het kloostercomplex zouden stichten en het vernoemden naar de Heilige Gregorius, bisschop van Armenië, wiens stoffelijke resten ze ook meegebracht hadden.

Relikwieën en gedroogd bloed van de uit Constantinopel ontsnapte en in Napels gestorven worden in de kerk bewaard. Elke dindag wordt het bloed van Santa Patrizia vloeibaar.

Dionisio Lazzaro was de ontwerper van het hoofdaltaar.

De koorstallen in de kerk zijn veelal gemaakt van hout en papier-maché.

Kloostergangen

De kloostergangen van het complex, die ontworpen zijn door Della Monica (1580), zijn te betreden door een poort aan de Vicolo Giuseppe Maffei. Behalve een barokke fontein die versierd is met maskers, dolfijnen en zeepaardjes staan er ook twee standbeelden die Christus en de Barmhartige Samaritaan voorstellen en gemaakt zijn door Matteo Bottigliero (1733).

Aan de muren van de oude bakkerij van het klooster hangt nog steeds antiek kookgerij.

In de Cappella della Madonna dell’Idria kan men een schilderij van Paolo De Matteis bewonderen. Deze kapel is het enige onveranderd overgebleven deel van het middeleeuwse klooster.

De prachtig versierde koorstoel van de nonnen (coro delle monache), van waaruit men neerkijkt op het schip en het altaar van de kerk, kan men vanaf de kloostergangen bezoeken. Vanuit de ramen langs de ovalen koepel van de koorstoel konden zieke nonnen de mis bijwonen.

Hier wordt ook een meer dan 6 eeuwen oude kerststal bewaard, die echter maar zelden tentoongesteld wordt.

San Gregorio Armeno Kerk – Via San Gregorio Armeno 44, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email