San Lorenzo Maggiore Kerk Napels

De San Lorenzo Maggiore Kerk in Napels is uniek in die zin dat zich er een kerk, een museum en een oude Romeinse markt in het gebouw bevinden. De basiliek zelf wordt beschouwd als één van de mooiste middeleeuwse gebouwen in de stad.

San Lorenzo Maggiore Kerk Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

De San Lorenzo Maggiore bevindt zich op de plek waar de Via San Gregorio Armeno en de Via dei Tribunali elkaar snijden, wat meteen het geografische centrum van de oude stad Napels was. Het adres is Via dei Tribunali, 316 – Napels (tel. +39 0812110860). Bus: C55 (halte Duomo-Tribunali). Openingstijden opgravingen: 09.30 tot 17.30 (zondag: 09.30 tot 13.30). Toegangsprijs: De kerk zelf is gratis. Toegang tot het museum  en de opgravingen kost 9 Euro (korting: 6 Euro).

Geschiedenis San Lorenzo Maggiore Kerk Napels

Interieur San Lorenzo Maggiore Kerk Napels
Sant’Antonio Kapel

De façade van de kerk is van de hand van Ferdinando Sanfelice. Een restauratie in de 20e eeuw heeft ervoor gezorgd dat de barokke laag die over het Gothische origineel geplaatst was weggehaald werd.

De eerste architekten van de kerk waren Fransen, die in 1270 met de construktie van de apsis begonnen. In de volgende eeuw namen Napoletaanse architekten het over. Voor de bouw van het schip hergebruikten deze o.a. antieke Romeinse zuilen.

Katarina van Oostenrijk ligt in de kerk begraven. Haar tombe is afgezet met mozaïeken.

Het was in deze kerk dat Boccaccio Marie d’Anjou, de inspiratie voor zijn Fiammetta, ontmoette. Een andere beroemde dichter, Petrarca, leefde in 1345 een aantal maanden in het belendende klooster.

Markt

De oude markt onder de kerk heette Macellum. Deze bevindt zich aan het einde van een straat (cardo), waarlangs zich bakkerijen, wijnwinkels en ook een gemeenschappelijk washuis bevonden. De markt zelf bestaat uit zeven grote gewelfde kamers. Tegenwoordig wordt het woord macello in het Italiaans gebruikt om een chaotische situatie of plek te beschrijven.

Museum

In het Museo dell’Opera di San Lorenzo Maggiore zijn vooral archeologische vondsten te zien uit Napels zelf, waaronder natuurlijk veel objekten die onder de kerk zelf zijn gevonden. Verder zijn er o.a. 9e eeuwse keramiek en 16e eeuwse bischoppelijke habijten te zien.

San Lorenzo Maggiore – Via dei Tribunali 316, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email