San Martino Eiland (Monte di Procida)

San Martino is een klein eilandje voor de kust van Monte di Procida in de provincie Napels. Helaas is het op het ogenblik niet voor toeristen toegankelijk.

San Martino Eiland Monte di Procida

Geschiedenis en beschrijving

Het San Martino Eiland bij Monte di Procida is niet altijd een eiland geweest. Tot 1488 was het een deel van de Monte Procida, een berg langs de kust bij Napels. Als gevolg van langdurige erosie door de zee en een enorme vloedgolf die dat jaar plaats vond kwam het huidige eiland los te liggen van het vasteland.

De naam van het eiland stamt uit de middeleeuwen. Er stond toen een aan San Martino di Tours gewijde kerk, die echter bij een zeebeving geheel is weggevaagd.

Vroeger werd het eiland door vissers voor de tonijnvangst gebruikt. Het deed ook dienst als mijn voor de vulkanische steensoorten pozzolana en tufo. Beide steensoorten worden als uitstekend bouwmateriaal beschouwd. Het afgraven heeft er wel voor gezorgd dat het eiland nu 16 meter lager is dan voorheen.

Tijdens de wereldoorlogen was er een torpedofabriek op het eiland. Het hoofdkantoor van deze fabriek was in Baia, een deelgemeente van Bacoli, eveneens in de provincie Napels. Een deel van deze constructie, waaronder een grote toren, staat nog overeind.

In de zestiger jaren was het een erg populaire plek voor het strandtoerisme. In die tijd werd het door privé-personen uitgebuit.

Nadat het in 2014 terug in de handen van de gemeente Monte di Procida kwam, is het eiland verwaarloosd. Op het moment is het niet voor toeristen toegankelijk.

Rondom het eiland zijn er nog steeds veel rotsen die door duikers en vissers gebruikt worden. Net als de meeste eilandjes voor de kust heeft men er een prachtig uitzicht over een heldere zee.

Hoe het San Martino Eiland te bereiken

Wie het Isolotto di San Martino wil bezoeken moet eerst door een zeer smalle tunnel die begint bij het gehucht Cappella. Dit dorpje ligt tussen Miliscola en Monte di Procida. Aan het eind van deze tunnel is een lange pier. Om naar de andere kant van het eiland te komen is er weer een tunnel, maar deze is korter en minder claustrofobisch.

San Martino Eiland, Monte di Procida


Visualizza mappa ingrandita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *