Sansevero Kapel Napels

De Cappella Sansevero is een kapel in een zijstraat van de Spaccanapoli in Napels. Deze grafkapel van de Sangro familie is beroemd vanwege de prachtige beeldhouwwerken en de enigszins lugubere anatomische modellen die in de crypte bewaard worden.

Sansevero Kapel Napels

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: 09.30 tot 18.30 uur (zon- en feestdagen: 09.30 tot 14.00 uur). Dinsdag gesloten.

Toegangsprijs: 7 Euro; jongeren tussen 10 en 25 jaar: 5 Euro; kinderen tot 10 jaar: gratis; ArteCard houders: 5 Euro.

Het is verboden in de kapel foto’s te maken.

Geschiedenis Sansevero Kapel Napels

Sansevero Kapel Napels
De “Gesluierde Christus”

De Cappella Sansevero is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd, met de bedoeling er de tombes van de Sangro familie te huisvestigen. In de 18e eeuw werd ze in opdracht van Prins Raimondo di Sangro di Sansevero geheel verbouwd en volgezet met beeldhouwwerken.

Rond 1590 werd een onschuldige man naar de gevangenis gevoerd. Toen hij langs de tuin van het Palazzo di Sangro liep viel er een stuk muur om en verscheen er een beeltenis van de Madonna. Nadat zijn onschuld werd bewezen en hij vrijgelaten werd werd de afbeelding van Maria een gebedsplek. Niet lang daarna herstelde de Hertog Giovan Francesco di Sangro van een ernstige ziekte na bij de Madonna om hulp gesmeekt te hebben en liet de eerste versie van de kapel bouwen.

Kunstwerken Sansevero Kapel Napels

Het beroemdste werk in de kapel is de “Gesluierde Christus” van de hand van Giuseppe Sanmartino (1753). Niemand minder dan Antonio Canova verklaarde ooit dat hij 10 jaar van zijn leven zou geven om zo’n kunstwerk te maken.

“De Ontgoocheling” (Disinganno) is een meesterwerk van Francesco Queirolo. Het is één van de 10 standbeelden in de kapel die verschillende deugden personifiëren. De meeste hiervan waren ontworpen door Antonio Corradini, maar vaak uitgevoerd door andere kunstenaars. “De Ontgoocheling” beschrijft een man die zich bevrijd heeft van zonden (in de vorm van het perfect uitgevoerde net).

Corradini was zelf  vrantwoordelijk voor het standbeeld dat “De Bescheidenheid” (Pudicizia) verbeeldt.

De kleurrijke fresco’s (1749) in de kapel zijn van de hand van Francesco Maria Russo.

Het grootste deel van de marmeren vloer werd vernield bij een aardbeving in 1889. In de gang die naar de crypte voert is er nog wat van te zien, terwijl men ook een klein gedeelte naar een muur in de ruimte waar de modellen te zien zijn verplaatst heeft.

Anatomische Modellen

Prins Raimondo stond in zijn tijd bekend als wetenschapper, alchemist en uitvinder. In de crypte van de kapel zijn twee anatomische modellen van menselijke lichamen te zien. De skeletten zijn echt, de aderen en slagaderen zijn dit niet, maar het is nog steeds niet duidelijk wat de prins precies gebruikte om het zo levensecht en houdbaar te maken.

De modellen zijn van een man en van een vrouw. Aan de voet van de vrouw lag ook een foetus, maar deze werd een aantal jaren geleden gestolen. Natuurlijk deden in die tijd allerlei verhalen de ronde over de prins en men geloofde dan ook dat hij twee van zijn bedienden zelf gedood had om zijn experimenten uit te kunnen voeren.

Voordat de skeletten naar de crypte van de Sansevero Kapel overgebracht werden stonden ze in een kamer in het paleis van de prins, die de Kamer van de Phoenix genoemd werd.

Uit documenten blijkt dat de modellen onder toezicht van de prins tussen 1763 en 1764 gemaakt zijn door de medicus Giuseppe Salerno uit Palermo.

Adres en openbaar vervoer

De Sansevero Kapel bevindt zich op de Via de Sanctis 19 – 80134 Napels (tel. +39 0815518470). Metro: Dante.

Sansevero Kapel – Via de Sanctis 19, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email