Santa Caterina a Formiello Kerk Napels

De Santa Caterina a Formiello Kerk staat dichtbij de stadspoort Porta Capuana in Napels. Hoogtepunten zijn enkele tombes van de Spinelli familie en de fresco’s uit de 16e tot de 18e eeuw.

Santa Caterina a Formiello Kerk Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza E. De Nicola, 49 – 80139 Napoli. Telefoon: +39 081444297. Openingstijden: Van 08.30 tot 12.30 3n van 16.30 tot 20.00 uur; zon- en feestdagen van 09.00 tot 13.30 uur. Toegangsprijs: Gratis. Metro: Garibaldi (lijn 1, 2).

Geschiedenis en beschrijving

Santa Caterina a Formiello Kerk Napels
Santa Caterina a Formiello Kerk

De Santa Caterina a Formiello Kerk dankt haar naam aan het feit dat ze werd gebouwd op de plaats waar al eerder een aan Santa Caterina d’Alessandria gewijde kerk gestaan had. Formiello is daarentegen afgeleid van het Latijnse ad formis, “in de buurt van de pijpen, in de buurt van de kanalen”, omdat er toendertijd hier een aquaduct de stad binnenkwam. Dit Acquedotto della Bolla werd in de 18e eeuw door het Acquedotto del Serino vervangen.

De kerk stamt uit het begin van de 15e eeuw en is in het begin van de zestiende eeuw uitgebreid. De voltooing vond pas in 1593 plaats. De architect die in 1510 aan het karwei begon was Romolo Balsimelli. De koepel is de eerste in zijn soort in de Napolitaanse architectuur. Balsimelli was een volgeling van Brunelleschi, die verantwoordelijk was voor de Koepel van de kathedraal van Florence.

In 1806 werd de Domenicaner Orde door Gioachino Murat verboden. Vanaf dat moment werden enkele zalen van het klooster gebruikt als militaire wolfabriek.

Het klooster is nu een tentoonstellingscentrum gewijd aan jonge Napolitaanse kunstenaars en culturele evenementen, evenals een recreatieve en commerciële ruimte.

Kunstwerken

De huidige aanblik van de kerk stamt uit 1713. Het vloerplan is een Latijs kruis, met een aantal zijkapellen.

Het marmeren portaal, met een standbeeld van de heilige, is van de hand van Francesco Antonio Picchiatti.

Midden in de kerk bevindt zich de ingang tot de crypte. In deze crypte zijn twee vrouwenskeletten te zien, met een rozenkrans in hun handen. Het fresco boven het hoofdaltaar van de crypte verbeeldt de “Madonna van de Rozenkrans”.

Luigi Garzi en Guglielmo Borremans waren verantwoordelijk voor de gewelven van het transept en koor (1708-9). Van Borremans zijn dit de “Gebeurtenissen uit het leven van San Domenico” en de “Glorie van San Domenico”.

De verschillende kapellen worden opgeluisterd door schilderijen uit de 16e en 18e eeuw, waaronder “Gebeurtenissen uit het Leven van Catarina van Siena” van Giacomo del Po in de vijfde kapel links.

De grote 18e eeuwse kapellen in het transept zijn bedoeld als een verheerlijking van de Dominicaner kloosterorde.

In de pastorie zijn zes tombes uit het einde van de 16e eeuw van leden van de Spinelli di Cariati familie te zien. Ze staan aan de voet van de pilaren die de door Paolo de Matteis van fresco’s voorziene koepel ondersteunen. Van de adelijke families die meebetaalden aan de bouw van de kerk waren de Spinelli het gulst.

Weetjes

Op het plein voor de kerk staat een aedicula met een borstbeeld van San Gennaro. Het is tussen 1706 en 1708 door Domenico Antonio Vaccaro gemaakt. Aan het beeld ontbreekt een hand. Volgens de overlevering werd het ooit door een jongeman beschimpt en vervloekt, waarop de hand afbrak en op diens mond viel.

Santa Caterina a Formiello Kerk – Piazza E. De Nicola 49, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email