Santa Chiara Basiliek Napels

De enorme Gotische Santa Chiara Basiliek in Napels is in de 14e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een na de tweede wereldoorlog noodzakelijk geworden reconstructie. Het hoogtepunt wordt gevormd door de in de 18e eeuw aangelegde Chiostro delle Clarisse.

Santa Chiara Basiliek Napels

Openingstijden en toegangsprijs

Toegangsprijs: De kerk zelf is gratis. Toegang tot de kloosterhoven is 6 Euro (studenten en 65+’ers: 4,50 Euro). Openingsuren basiliek: Van 07.30 tot 13.00 en van 16.30 tot 20.00 uur. Openingstijden kloosterhoven: Van maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 17.30 uur; zondag van 10.00 tot 14.30 uur. De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Chiara Basiliek Napels
Santa Chiara Basiliek vanaf het Piazza del Gesù.

De bouw van de Santa Chiara Basiliek duurde van 1310 en 1328, maar de inwijding vond pas in 1340 plaats. De architect was Gagliardo Primario. De opdrachtgever, Robert van Anjou, had het voor zijn vrouw, Sancia di Maiorca, laten bouwen.

Het klooster werd bewoond door de Orde der Clarissen. Dit complex moest, naast zo’n 200 geestelijken, ook de tombes van de koninklijke familie van Anjou herbergen.

Nu bevindt de kerk zich in het centrum, maar toen het gebouwd werd, werd dit stadsdeel nog als buitenwijk beschouwd.

Niet iedereen vond het complex even mooi. De zoon van Robert, Charles van Anjou, vergeleek het ooit zelfs met een stal. Uiteindelijk zouden de tombes van zowel Robert als die van Charles in de basiliek komen te staan. Verschillende telgen van het Huis van Bourbon liggen eveneens in de kerk begraven.

Tussen het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw kreeg de basiliek een barokke facelift door Domenico Antonio Vaccaro, Gaetano Buonocore en Giovanni Del Gaizo.

Bij een gealliëerde luchtaanval in 1943 werd de kerk gebombardeerd. De wederopbouw, waarbij men probeerde de oorspronkelijke Gotische stijl te herstellen, duurde tot 1953. Van de originele kerk zijn nog een 14e eeuwse fresco links van de hoofdingang en een kapel met de tombes van een aantal Bourbon koningen overgebleven.

Hoogtepunten binnen de kerk

De door de gebroeders Bertini vervaardigde tombe van Robert van Anjou staat achter het hoofdaltaar. De tombes van Charles van Calabrië en Maria van Valois zijn het werk van Tino di Caimano.

Van de door Giotto geschilderde fresco’s die het interieur sierden is vrijwel niets meer te zien. In het naastgelegen Klarissenklooster zijnnog wel muurschildering van de beroemde kunstenaar, met als thema de “Kruisiging”bewaard gebleven.

Kloosterhoven

De vier beroemde kloosterhoven zijn in de 18e eeuw door Domenico Antonio Vaccaro gecreëerd. Hij maakte hierbij wel gebruik van de al bestaande portico’s.

Chiostro delle Clarisse

De beroemdste van deze kloostergangen is de Chiostro delle Clarisse. Dit stamt uit 1739 en meet 82,30 bij 78,30 meter. De wandelpaden die de centrale tuin met lavendel en citrusbomen doorkruisen worden omlijst door 72 met keramiek bedekte achthoekige zuilen. De zuilen zelf worden door banken met elkaar verbonden. Aan de noordkant was vroeger een kerkhof.

Oorspronkelijk was deze kloostergang een middeleeuwse tuin. Domenico Antonio Vaccaro gaf deze tuin tussen 1739 en 1769 het huidige aanzicht. Hij dit in opdracht van de toenmalige abdis Ippolita di Carmignano. Hij kreeg hierbij hulp van de echtgenote van Karel van Bourbon.

Vaccaro creëerde twee paden die diagonaal door de kloosterhof liepen. Deze werd zo in vier stukken verdeeld. Twee hiervan werden als siertuin gebruikt, terwijl de andere als groententuin dienst deden.

In vergelijking met de redelijk sobere kerk vormt deze Chiostro Maiolicato een waar kleuren- en geurenfeest.

De keramieken tegels zijn door Donato en Giuseppe Massa beschilderd en verbeelden scènes uit het plattelandsleven. Ze deden dit naar tekeningen van Vaccaro zelf. De gebruikte kleuren zijn vooral geel, groen en blauw, wat goed past bij de kleuren van de tuin zelf.

De banken zijn versierd met majolica’s die mythologische gebeurtenissen verbeelden.

De wandschilderingen verbeelden gebeurtenissen uit het leven van San Francesco, afgewisseld met gebeurtenissen uit het Oude Testament. Het is niet bekend wie de schilder was.

De twee fonteinen die tussen de parken staan stonden eerst in de kerk zelf. Ook deze zijn met tegels bedekt.

De andere, kleinere kloostergangen zijn de Chiostro di San Francesco, de Chiostro dei Frati Minori en de Chiostro del Servizio.

Santa Chiara Museum

Naast de kloosterhoven is een museumpje met vooral tijdens de liturgische diensten gebruikte voorwerpen. Ook zijn er fragmenten te zien van enkele door Giotto geschilderde fresco’s. Het hoogtepunt is echter de ruïne van een Romeins bad-complex uit de eerste eeuw, inclusief sauna (laconicum). Meer over het Museo dell’Opera di Santa Chiara.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Basilica di Santa Chiara is Via Santa Chiara 49/C – Napels. Telefoon: +39 08119575915. Metro: Dante.

Santa Chiara Basiliek – Via Benedetto Croce, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email