Santa Maria Assunta Kathedraal Napels

De Kathedraal van Napels behoort tot de belangrijkste atrracties van de stad. Ze is gewijd aan de schutsheilige Santa Maria Assunta en is boordevol interessante kunst. Drie maal per jaar vindt hier het feest van San Gennaro plaats. De schatkamer is indrukwekkend.

Weetjes Santa Maria Assunta Kathedraal Napels

Openingstijden, Entréeprijs en Adres

Het adres van de Kathedraal is Via Duomo, 149 – 80138 Napels (tel. +39 081449097). Bus: C55. De kerk zelf is gratis, maar toegang tot de doopkapel is 1,50 Euro. Openingstijden: 8.30 tot 13.00 uur en 15.30 tot 19.30 uur; zondag: 8.30 tot 13.30 en 16.30 tot 19.30 uur.

Geschiedenis Santa Maria Assunta Kathedraal Napels

Santa Maria Assunta Kathedraal Napels
Santa Maria Assunta Kathedraal

Met de bouw van de kerk werd in 1272 begonnen en in 1315 was het werk af. De opdrachtgever was Charles van Anjou.

Een aardbeving in 1456 verwoestte een groot gedeelte van de kerk.

De huidige aanblik is het resultaat van verbouwingen die in de loop der eeuwen plaatsgevonden hebben.

Zo is de neo-Gothische façade pas tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd.

Bezienswaardigheden Santa Maria Assunta Kathedraal Napels

De Cappella di San Gennaro (zie beneden) wordt opgeluisterd door o.a. een fresco van de hand van Giovanni Lanfranco.

De mozaïeken uit de doopkapel stammen uit de 4e eeuw.

De hoogste delen van de beuk en van het dwarsschip zijn van de hand van Luca Giordano.

Kapel van Sint Janarius

De Cappella di San Gennaro bevindt zich langs het linkergangpad. Het ontwerp van de hand van Giovanni Cola di Franco was klaar in 1637. Behalve de al genoemde fresco van Lanfranco die de koepel van deze kapel siert is ook het schilderij “Sint Janarius die Ongedeerd uit de Oven Ontsnapt” de moeite van het bekijken waard. In een zilveren kluis achter het altaar bevinden zich de schedel van San Gennaro en de twee ampullen bloed die drie maal per jaar het hoogtepunt vormen van het festival ter ere van de heilige.

Ook in de Cappella Carafa onder het hoogaltaar en in de belendende kapel zijn relikwieën van Sint Janarius te zien, in dit laatste geval een urn met wat botten en een kast met grotere beenderen.

Een Basiliek binnen een Kathedraal

Links van de ingang bevindt zich een 4e eeuwse basiliek, die geïncorporeerd is in de Duomo zelf. Achter deze Basilica di Santa Restituta, die geheel verbouwd werd na de aardbeving van 1688, bevindt zich de archeologische zone van de Duomo, met ruïnes van Griekse en  Romeinse gebouwen en wegen.

Museum

Naast de Duomo bevindt zich het Museo del Tesoro di San Gennaro. Veel van de hier tentoongestelde werken zijn ex voto schenkingen. De 18e eeuwse draagstoel wordt gebruikt wanneer het borstbeeld van de heilige op regenachtige dagen in een processie door Napels wordt gedragen.

Santa Maria Assunta Kathedraal, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email