Via San Gregorio Armeno Napels

De Via San Gregorio Armeno is een beroemde maar vrij ongewone winkelstraat in Napels. De specialiteit van de meeste handwerklieden en winkels in de straat is het maken en verkopen van kerststallen, wat in de periode net vòòr de kerstperiode een half miljoen extra toeristen naar de stad brengt.

Via San Gregorio Armeno Napels

Het Italiaanse woord voor kerststal is presepe en in de Via San Gregorio Armeno kun je alle mogelijke presepi kopen en bewonderen, van de gebruikelijke Jezus en Maria figuren en alle personen die gewoonlijk in de stallen te zien zijn, tot karikaturen van politieke leiders en amdere beroemde figuren.

De Napoletaanse stalletjes zijn echter vooral beroemd doordat ze alledaagse mensen en gebruiksvoorwerpen tussen de Bijbelse figuren plaatsen.

De traditie zou ermee te maken hebben dat hier ooit de Tempel van Ceres stond. De inwoners van de stad zouden kleine terracotta beeldjes die in nabijgelegen winkels vervaardigd werden aan de Godin geofferd hebben.

Vrijwel alles wat je in een kerststal zou kunnen zetten is in de Via San Gregorio Armeno te koop, van de stalletjes zelf tot huisjes, elektrisch aangedreven watervallen en wat al niet meer en (bijna) alles is er natuurlijk met de hand gemaakt.

Voor diegenen die zelf zin krijgen om te knutselen na al het fraais gezien te hebben is het ook mogelijk de benodigde materialen en speciale gereedschappen in sommige van de winkels te verkrijgen.

De winkels zijn het hele jaar door geopend. De beste tijd voor een bezoek aan de Via San Gregorio Armeno ligt echter tussen September en November, wanneer de winkeliers zich al voor beginnen te bereiden op het kerstseizoen, maar de grote hordes toeristen de straat nog niet bestormen.

Bezienswaardigheden

De straat begint bij het Piazza San Gaetano, waar in de Griekse en Romeinse tijd zich het centrale plein en het Forum van de stad bevonden.

Ongeveer halverwege bevindt zich één van de bekendste barokke kerken van Napels, de San Gregorio Armeno Kerk. Ze is in de 10e eeuw gebouwd, op de ruïnes van de antieke Tempel van Cerere.

De San Gennaro all’Olmo Kerk, waarvan de eerste versie al uit de 4e eeuw stamt.

Tegenover deze kerk staat het waarschijnlijke geboortehuis van de schutsheilige van de stad, San Gennaro.

Via San Gregorio Armeno – Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email