Via Toledo Napels

De Via Toledo is zowel vanuit historisch als vanuit cultureel en commercieel oogpunt al vanaf de 16e eeuw een van de mooiste en belangrijkste verkeersaders van Napels. De straat verbindt twee van de belangrijkste pleinen van de stad, het Piazza Dante en het Piazza Trieste e Trento. Het is een van de belangrijkste winkelstraten van de stad.

Via Toledo Napels

Via Toledo Napels
Zo zag de Via Toledo er eind 19e eeuw uit).

De Via Toledo is in 1536 in opdracht van onderkoning Pedro Alvarez de Toledo aangelegd. De straat is 1,2 km lang en leidt vanaf Piazza Dante naar Piazza Trieste en Trento. Hij loopt in noord-zuidelijke richting.

Van 1870 tot 1980 heette de straat Via Roma, ter ere van de toen nieuwe hoofdstad van het Koninkrijk Italië.

Sinds 2012, met de ingebruikname van het metrostation Toledo, wordt de straat vrijwel volledig gebruikt voor voetgangersverkeer.

Ten noorden van het Piazza Dante gaat de straat verder onder de naam Via Enrico Pessina.

Bezienswaardigheden

Langs de straat staan verschillende belangrijke historische gebouwen als het Palazzo Cirella, het Palazzo Zevallos, het Palazzo Lieto, het Palazzo De Rosa, het Palazzo Trabucco, het Palazzo Mastelloni en het Palazzo Doria d’Angri.

Palazzo Barbaja

Palazzo Baraja (Via Toledo, Napels)

Het Palazzo Barbaja (n. 205) is genoemd naar de impresario van het San Carlo Theater, die tussen het runnen van o.a. een casino, een café-keten en enige beroemde operahuizen tijdnes zijn leven nog tijd genoeg over had om Napoleon van munitie te voorzien en de cappuccino uit te vinden.

Openbaar vervoer

Er zijn twee metrohaltes (Dante en Toledo) aan de Via Toledo.

Via Toledo – Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email