Villa Jovis Capri

De Villa Jovis is de grootste archeologische vindplaats op het eiland Capri. Het is vanaf hier dat keizer Tiberius het Romeinse rijk regeerde. De villa bevindt zich aan de kant van het eiland die het verst van de drukke en mondaine stad Capri verwijderd is.

Villa Jovis Capri


Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Tiberio – Capri. Telefoon: +39 081 8370381. Openingstijden: Van 11.00 tot 15.00. Toegangsprijs: 2 Euro. Vanuit de stad Capri is het een ongeveer drie kwariter durende wandeling. (Voor wie nog wat tijd overheeft, vanaf het Parco Astorita, net voor de villa, heeft men een prachtig panorama over de zee.)

Geschiedenis en beschrijving

Villa Jovis Capri
Villa Jovis

Net als nu het geval is, wat het eiland ook in de oudheid een geliefd vakantieoord voor de meer welstaande burgers. Keizers al Augustus en Tiberius kwamen er voor hun vakanties. Tussen 26 en 37 bestuurde de laatste het rijk zelfs vanaf het eiland.

Vandaag de dag zijn er nog steeds ruïnes te zien van de villa van Tiberius. Deze Villa Jovis is als gevolg van het heuvelachtige terrein over verschillende niveaus uitgespreid.

Het complex bestond uit de keizerlijke vertrekken, de troonzaal en de ambulatio, een binnenplaats waar de keizer ging wandelen. Natuurlijk waren er aparte ruimtes voor de bedienden.

Het atrium, thermen en de enorme reservoirs waarin het regenwater opgevangen en bewaard werd zijn goed bewaard gebleven.

De villa staat op een strategische plek op de Monte Tiberio, een uitloper aan de westzijde van het eiland. Het uitzicht over onder ander de eilanden Ischia en Procida is prachtig. Volgens de overlevering dwong de keizer hier verraders en andere vijanden naar beneden te springen, de meer dan 300 meter lagen gelegen blauwe, maar dodelijke, zee in.

Meer overblijfselen uit de Romeinse tijd op Capri

Behalve de Villa Jovis kan men nog enige ruïnes uit de oudheid op het eiland bezichtigen. De Villa Damecuta bevindt zich op een rotsige uitloper vrijwel direct boven de Grotta Azzurra. Het Palazzo a Mare staat ook wel bekend als de Bagni di Tiberio.

Villa Jovis – Via Tiberio, Capri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *