Wijk Chiaia Napels

De Napoletaanse wijk Chiaia bevindt zich ten westen van het Mergellina district. Belangrijke toeristische attrakties in de wijk zijn o.a. het Castel dell’Ovo en de Villa Comunale. Samen met San Ferdinando en Posillipo de Municipalità 01.

Wijk Chiaia Napels

Castel dell'Ovo vanuit het Hotel Vesuvius
Het Castel dell’Ovo is de belangrijkste attractie in de wijk Chiaia.

De wijk Chiaia werd pas ontwikkeld toen de Spaanse heersers over Napels de stad naar het westen wilden uitbreiden, aan het einde van de 16e eeuw. De Borgo Chiaia bevond zich buiten de toenmalige stadsmuren en werd gekenmerkt door de aanwezigheid van een groot aantal tuinen.

Er waren in die tijd twee straten die de wijk doorkruisten. De kustweg liep min of meer waar zich de huidige Riviera di Chiaia bevindt. De andere liep midden door de wijk.

Mergellina

Mergellina - Wijk Chiaia Napels
Mergellina met op de achtergrond de wijk Posillipo.

Mergellina is de lokale naam voor een deel van de kuststrook in de wijk Chiaia. De naam van de buurt afgeleid van een zeevogel die mergoglino heet. Vroeger was het een vissersbuurt, maar tegenwoordig is de kleine haven door toeristen overgenomen. Voordat de Molo Beverello deze taak overnam vertrokken de veerboten naar de eilanden vanaf Mergellino. Er is een treinstation en het stadsdeel wordt door een funiculare met de wijk Posillipo verbonden. Mergellina ligt min of meer tussen Largo Sermoneta en La Torretta.

Shopping in Chiaia

Tegenwoordig is het eerste dat bezoekers aan de wijk opvalt, hoe schoon het er is vergeleken met de rest van Napels. Chiaia is dan ook een gedeelte van de stad waar zich veel prestigieuze winkels en eetgelegenheden bevinden. De Via Chiaia zelf hoort tot de belangijkste winkelstraten van Napels. Andere bekende winkelstraten zijn de Via dei Mille en de Via Calabritto. De belangrijkste pleinen zijn het Piazza dei Martiri en het Piazza San Pasquale.

Bezienswaardigheden

De beroemdste attraktie is het Castel dell’Ovo, hoewel dit kasteel eigenlijk tussen de wijk zelf en de wijk San Ferdinando ligt.

De Via del Parco Margherita wordt geflankeerd door prachtige herenhuizen. De straat zelf voert naar de Vomero heuvel.

Voordat de Via Caracciolo aangelegd werd was de Riviera di Chiaia de kustweg van de stad. Ook langs deze weg staan verschillende herenhuizen, waarvan de Villa Pignatelli het bekendste is.

Tegenover deze paleizen bevindt zich het in 1780 in opdracht van Ferdinando IV van Bourbon aangelegde Villa Comunale Park. Dit publieke park wordt ook wel de Villa Reale (“Koninklijke Tuin”) genoemd.

De Via Piedigrotta voert naar het Piazza di Piedigrotta en de beroemde Santa Maria di Piedigrotta Kerk.

In deze buurt kan men ook het Parco Vergiliano bezoeken, waar de tombes van Vergilius en Leopardi te zien zijn.

Historische Gebouwen Wijk Chiaia Napels

  • Palazzo Caravita di Sirignano: 14e eeuws Palazzo aan de Riviera di Chiaia.
  • Palazzo Cellamare (Via Chiaia, 149): 16e Eeuws zomerverblijf van Giovan Francesco Carafa. Gasten die er gelogeerd hebben zijn o.a. Casanova en Goethe.
  • Palazzo Balsorano (Via Francesco Crispi, 2): Hoort tot de oudste gebouwen van de wijk en is tegenwoordig een luxe-condominium.

Quartiere Chiaia, Napels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email